2024. május 10., péntek

Kisebbségi kutatások támogatása

A tartományi titkárság idén hétmillió dinárt különített el a tudományos projektekre

A tartományi kormány idén is támogatja a nemzeti kisebbségek tudományos kutatási és fejlesztési projektjeit. Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár tegnap 16 szerződést adott át a sikeresen pályázó kisebbségi felsőoktatási intézmények képviselőinek. A titkárság idén hétmillió dinárt különített el a projektekre.

– A nemzeti kisebbségek részvétele a felsőoktatási projektekben és tudományos kutatási tevékenységekben része a multikulturalizmus és a társadalom megerősítésének, amely azt akarja, hogy az oktatás mindig mindenki számára elérhető legyen. Vajdaság egy sajátos multikulturális és multietnikus társadalom, itt a tudományos kutatásnak is ezt kell tükröznie  – mondta Milošević, aki hozzátette, a tartományi kormány legfőbb célja, hogy megőrizzék a sokszínűség spektrumát és az egység harmonikus viszonyait.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Dr. Toldi Éva, az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének vezetője elmondta, nem első alkalommal pályáztak a támogatásra.

 – Jelenlegi projektünk az interkulturális aspektusait vizsgálja a vajdasági magyar irodalomban. Nagyon fontos, hogy vizsgáljuk a többnyelvűséget és azt, hogy hogyan élnek egymás mellett a kultúrák. A projekt keretében főként frazeológiával és folyóirattörténettel foglalkozunk. Azt vizsgáljuk, hogy a folyóiratokban hogyan jelennek meg egymás mellett elsősorban a magyar és a szerb munkák – mondta a tanszékvezető.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar idén 5 kutatási projektre nyert támogatást.

– A pályázatra egy ökológiai tudatosságot mérő kutatással jelentkeztünk. A tervünk, hogy egy longitudinális mérést végezzünk. Elsőként megnézzük, hogy a hallgatók jelenleg milyen ökológiai tudatossággal rendelkeznek. Utána két csoportra osztjuk őket, egy kísérleti és egy kontrollcsoportra. A kísérleti csoport tagjai egy előadássorozaton fognak részt venni, amely emelni fogja az ökológiai tudatosságukat. Végezetül pedig megvizsgáljuk, hogy van e különbség a két csoport között, hogy valójában ezek az előadások eredményesek-e, és van-e megfelelő hatásuk – magyarázta dr. Grabovac Beáta, a Tanítóképző Kar pszichológiatanára.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A magyar mellett a roma, zsidó, szlovák, román, horvát és a bunyevác tudományos projekteket is támogatja a titkárság.