2024. május 9., csütörtök

Kétszáz résztvevőt várnak

Április 21-e és 30-a között Temerinben kerül sor a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 26. Találkozójára

Idén Temerin lesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának házigazdája. A rendezvénysorozatra április 21-e és 30-a között kerül sor. Szervezője ezúttal is a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint az idei évben a temerini Szirmai Károly MME, mivel a helyszín a temerini színházterem lesz. A rendezvényről Fábián Mónika szervezőt, a VMMSZ munkatársát kérdeztük:

– A tavalyelőtti terveink közt az szerepelt, hogy Szajánban tartjuk meg a találkozót, a járványhelyzet ebbe ugyebár közbeszólt, ezért kénytelenek voltunk a rendezvényünket 2021 tavaszára halasztani. Sajnos akkor se tarthattuk meg, így egy újabb halasztás után végül is októberben sor kerülhetett rá, még ha az intézkedések miatt korlátozott formában is. Ez volt a 25. találkozó, akkor tíz csoport versengett. A találkozó leglelkesebb csapatának a temerini mutatkozott, ők vitték el a legtöbb díjat, és az a megtiszteltetés is érte őket, hogy idén ők lehetnek a rendezvény házigazdái.

Azóta kialakult a műsor, megközelítőleg kétszáz résztvevőt várunk, idén is tíz társulat versenyzik, de nem teljesen ugyanazok, mint például tavaly. Akadnak köztük olyanok is, akik tavaly ősszel nem vehettek részt, idén viszont eljönnek. Ezúttal temerini, szabadkai, újvidéki, zentai, palicsi, nagykikindai, topolyai, muzslyai, tóbai és kupuszinai (bácskertesi) színjátszó csoportok találkoznak. Mivel most kevesebb idő volt felkészülni, ez gyorsabb tempót is követelt, de a visszajelzések szerint ez többnyire senkinek sem jelentett túl nagy problémát. Utánajártunk ennek is, hiszen a célunk az is, hogy mindenkinek alkalmas legyen az időpont, és minél többen találkozhassanak. Ami a szervezést illeti, most vált csak igazán hasznunkra a tapasztalat, az, hogy jó ütemben dolgozunk és persze az is, hogy van egy remek csapatunk. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki kellő alázattal és szeretettel viszonyuljon a találkozó iránt, mindenki odaadóan végezze a dolgát és akkor biztosan megvalósíthatjuk azt, amit megálmodtunk. Meg kell becsülni azt, hogy ezek az amatőr csoportok a nehézségek ellenére is kitartanak és lelkesen alkotnak – hallottuk Fábián Mónikától.

– Idén is részt vesznek diák és felnőtt színjátszók egyaránt, a muzslyaiak nagy visszatérőknek számítanak és nagyon örülünk nekik. Külön örömmel tölt el bennünket, amikor egy társulatban több generáció is találkozik, és együtt látjuk őket a színpadon, erre is lesz majd példa. A produkciók java része teljesen friss, a társulatok még alig játszották, így a színházkedvelő közönség számára lesznek meglepetések is. Az előadások megtekintése ingyenes.

A rendezvény a színjátszás öröméről szól, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a közösségmegtartó erejét sem. A találkozó ezúttal is kiváló lehetőséget nyújt a megmutatkozásra, arra, hogy a színjátszók megtekintsék egymás előadásait, barátkozzanak, kapcsolatokat alakítsanak ki, és ami nagyon fontos, hogy szakemberek részéről véleményeket halljanak, tanácsokat kapjanak. Ezek az értékelések sokat segíthetnek nekik a fejlődésben és lendíthet a munkájukon is. Idén a zsűrit Brestyánszki Boros Rozi, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Táborosi Margaréta rendező, koreográfus, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, és Balázs Áron színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje alkotja – tudtuk meg Fábián Mónikától.

A találkozónak két fődíja van: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső produkcióért.

A további díjak: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; Közönség- és Diákzsűridíj, továbbá számos különdíj.

A találkozó ünnepi megnyitóval kezdődik és gálával ér véget. A közönség egy vendégelőadást is megtekinthet, László Sándor monodrámáját, a Mezei Kinga rendezésében készült Klamm háborúját, amelyet a szabadkai Népszínház Magyar Társulata emelt a repertoárjába.

A rendezvényt napi szinten a www.vmmi.org és a https://www.facebook.com/vmaszt/ oldalakon is lehet majd kísérni.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.