2024. május 14., kedd

Ötvenöt éves a KMV

Gálaműsorral ért véget Óbecsén az 55. Középiskolások Művészeti Vetélkedője

Gálaműsorral zárult vasárnap az 55. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének rendezvénysorozata az óbecsei Városi Színházban. A gálán újra bemutatkoztak a filmművészeti, a népzenei, a beszédművészeti és az irodalmi vetélkedő legeredményesebb versenyzői, valamint átadták a díjakat a legjobbaknak. A műsor elején Virág Kiss Anita és Oláh Tamás főszervezők köszöntötték a jelenlévőket. Virág Kiss Anita kiemelte, hogy az idei KMV-re a körzeti elődöntőkkel egybevéve összesen 574 produkció és pályamunka érkezett, valamint, hogy a rendezvény teljes ideje alatt mintegy 70 diák tartózkodott Óbecsén, ami rekordnak számít. Oláh Tamás közölte: az 55. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjét a tömegesség jellemezte.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– Nagyon sokan, akik a korábban elbírált kategóriáknak a győztesei voltak, és nem szoktak jellemzően eljönni Óbecsére a döntőnek a napjaira, csak a díjátadóra, ők is bejelentkeztek, szállást igényeltek és soha ennyien nem voltak velünk itt az utolsó három nap alatt. Az idén a slam poetry kategória volt a legnépszerűbb. Ez egy viszonylag új kategória, egy olyan előadóművészeti és költészeti műfaj, amely élőben érvényes, és ezt a vetélkedőt mostmár évek óta a színházklubban, kávéházi körülmények között tartjuk. Látszik, hogy átrendeződik sok minden, de a rendezvény eredeti küldetése és a fiatalosság megmarad – mondta Oláh Tamás.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A rendezvényen jelen volt többek között mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki elmondta: minden, ami a fiatalokkal és a művészettel kapcsolatos, ami értéket jelent ennek a vajdasági magyarságnak, az itt, együtt sajátos formában jelen van a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén.

– A vetélkedő egy pillanatig sem veszített jelentőségéből, értékéből. Ami az iskolában történik, az a tanáron, a diákon és a szülőn múlik, de mindenképpen a tanáron, a magyartanáron. Fontos, hogy a tanár érezze, tudja, mennyire fontos az, hogy a diákok a tehetségüket kibontakoztassák – mondta mgr. Hajnal Jenő.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az óbecsei döntőn szombaton tartották meg az irodalmi vetélkedőt, ahol a középiskolások novelláikkal, verseikkel, publicisztikai írásaikkal, értekező prózáikkal, illetve humoreszkjeikkel versenyeztek. Az alkotásokat ezúttal a Bíró Tímea költő, újságíró, Losoncz Márk filozófus, szerkesztő és Celler Kiss Tamás költő összetételű zsűri bírálta el.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– A szövegekről általánosságban elmondható, hogy hullámzó volt a színvonal, mindegyik versenyszámban voltak kiemelkedő és kevésbé sikerült alkotások egyaránt. A zsűrinek a novellák terén volt a legnehezebb dolga, ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb egységes színvonalú szöveg, továbbá kiemelkedett még a publicisztika és a humoreszk. Vers kategóriában a bírálóbizottság nem osztott ki első díjat.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Örömmel konstatáltuk azt is, hogy az eredményhirdetést követően számos versenyző kikérte a szakmai véleményűnket, hiszen a KMV-nek az a lényege, hogy a pályakezdő tehetségek visszajelzést kaphatnak, természetesen nemcsak a zsűri részéről, hanem a pályatársaiktól is – mondta Celler Kiss Tamás.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az irodalmi vetékedő, a HÍD folyóirat lapszámbemutatója és az eredményhirdetés után a Palicsi Színjátszó Grund Kreón, avagy ellenében a szélnek című darabját láthatta a közönség a színházteremben, amely a KSZFV egyik győztes előadása lett. A rendezvény ideje alatt a legjobb képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatták az érdeklődők a színház Kör Galériájában.