2024. július 27., szombat

Legjobbak a legjobbak között

Ösztöndíjat kaptak az Újvidéki Egyetem hallgatói

Nyolcvanhat kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkező egyetemi hallgatót részesített ösztöndíjban az Újvidéki Egyetem. A jelentkező egyetemistáknak legalább 9-es átlaggal kellett rendelkezniük, valamint az összes vizsgájukat letenniük ahhoz, hogy pályázhassanak a pénzösszegre.

 – A pályázatunk már 30 éves hagyománnyal rendelkezik, igyekszünk segíteni és ösztönözni az itt tanuló egyetemistákat. Az idei kiírásunkra több mint 200 egyetemista jelentkezett. Pár éve még csak 20 ösztöndíjat tudtunk kiosztani, az idén viszont 86 hallgatót tudunk támogatni. Az ösztöndíjasok 12 hónapon keresztül havi 22 ezer dinárt kapnak, ami azt jelenti, hogy ez az egyik legnagyobb ösztöndíj Szerbiában – mondta Boris Popović, a fiatal kutatók és művészek ösztöndíjazását végző alapítvány elnöke.

 – A fiataljaink nagyon jól teljesítettek az egyetemen, örömünkre szolgál az is, hogy ennyi cég és magánszemély csatlakozott a kezdeményezéshez, mert felismerték, hogy ezeket a hallgatókat támogatni kell, hiszen ők azok, akik később oktatók, orvosok, kutatók lesznek, és érdemes a jövőjükbe fektetni – emelte ki Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora.

A péterrévei Magó Annabella, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar végzős hallgatója is az ösztöndíjasok között van.

 – Nagy elismerés számomra, hogy megkaptam ezt az ösztöndíjat, mivel a fakultáson én vagyok az egyetlen, akinek sikerült. Ezt a pénzt is a tanulmányaimra fordítom valamilyen módon. Úgy érzem jól választottam, szeretem ezt a szakmát. Most be fogom írni a mesterképzést, később pedig itthon, az oktatásügyben szeretnék majd elhelyezkedni – mondta az ösztöndíjas.

 – A  Építőmérnöki Kar harmadéves hallgatója vagyok. Mindig is közel állt a szívemhez a matematika, a fizika és az informatika. Ez a szak összefoglalja ezeket. Anyagilag is nagy segítség ez az ösztöndíj, de emellett elismerő is, hogy megkaptam. Az tanulmányaim befejezése után szeretnék majd továbbra is az egyetemen maradni – mesélt a terveiről Fábián Viktor.

 – Biológia tanári szakon vagyok végzős hallgató. Hálás vagyok az ösztöndíjért, és büszke vagyok arra, hogy sikerült olyan eredményt elérnem, amivel kiérdemeltem –  nyilatkozta Fic Dávid.

Az ösztöndíjakat az idén többek közt Újvidék városa, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, a DDOR és az Informatika közvállalat biztosította. Milan Đurić,Újvidék polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a jelenlévő egyetemisták a legjobbak a legjobbak között. A városvezetés ezen kívül számos ösztöndíjjal támogatja az ifjú tehetségeket, mert a fiatalokba fektetni az egyik legfontosabb feladatuk.

Fábián Viktor, Magó Annabella és Fic Dávid (Ótos András felvétele)

Fábián Viktor, Magó Annabella és Fic Dávid (Ótos András felvétele)

Nyitókép: Nyolcvanhatan kaptak ösztöndíjat (Ótos András felvétele)