2024. május 4., szombat
ZENTA

Véget ért a TeátrumHíd Fesztivál

Pénteken este folytatódott a zentai TeátrumHíd Fesztivál Zentán. A közönséget most a Kiszsinagógába várták, a Győri Nemzeti Színház nagy sikerű előadására, Az erősebb című drámára. 

Az előadás előtt Wischer Johann köszöntötte az egybegyűlteket, és rámutatott, mennyire egyedülálló helyszínen tekinthetik meg a darabot, a kis zsinagóga ugyanis először adott otthont egy színházi előadásnak. Ahogyan az előadás végén elhangzott, August Strindberg első házassága zátonyra futott, ekkor vetette papírra a darabot 1889-ben. Háromszor nősült, de a nőkkel kialakított kapcsolata sem volt zökkenőmentes, az életét végigkísérte a nyomor, és üldözési mánia gyötörte. Mondhatni, a drámán keresztül, önéletrajzi hangja szólal meg a színpadon.

Az est pódiumbeszélgetéssel zárult, Loboda Árpád, a Pannon RTV kiemelt szerkesztője beszélgetett Mózes Anita és Szina Kinga színművészekkel.

Szombaton este, szintén a Kiszsinagógában, Áthallások címmel összművészeti estet tartottak. Különleges kulturális csemegének ígérkezett, ugyanis a fellépők a zeneirodalom ismert és kevésbé ismert kincseiből válogattak. Az est közreműködő vendége a vajdasági magyar közönség számára jól ismert Koncz Éva operaénekes volt, aki Purcell, Händel és Liszt dalait adta elő. Fellépett még Sotkó Eszter (zongora), Tatai Nóra (ének) és Szikora Márton (klarinét).

Vasárnap délelőtt a Magyar Népmeseszínház előadásában a Mátyás király születésnapja című előadásra várták a fiatal és örök fiatal közönséget a Művelődési Házba. A darab során megismerhettük Mátyás király legújabb kalandját, és azt, hogyan leplezte le a zsarnok kolozsvári bírót. A fesztivált a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház előadása zárta. Agyigó – Egy nő sorsa a XX. században, azaz Szabó Magda, az ember című darabból megismerhettük az írónő életét és annak titkait. 

A TeátrumHíd Fesztivál a Magyar Teátrumi Társaság és a Híd Kulturális Alapítvány szervezésében jött létre.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele