2024. május 18., szombat

Megkezdték a jegyárusítást

Hatvan ország több mint száz filmjét vetítik az idei FEST-en

Alexander Payne, Aki Kaurismäki, Sofia Coppola, Roman Polanski, Woody Allen, Fernando Trueba, Michael Winterbottom, Álex de la Iglesia… csak néhány rendező neve, akiknek új filmjeit vetítik az idei FEST-en – adta hírül a szerbiai Sputnik portál. Ugyanakkor a nézők térségünk rendezőinek – Lukas Nola, Vlatko Vorkapić, Luka Bursać, Miroslav Lekić, Mladen Đorđević, Dejan Vlaisavljević Nikt, Jurij Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić – alkotásaiból is megtekinthetnek egy válogatást. A filmekben térségünk híres színészei is játszanak, mások mellett Radko Polič, Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Mojca Funkl, Jasna Đuričić, Nikola Đuričko, Filip Đurić és Mira Banjac. 
A FEST nemzetközi filmfesztivált 52. alkalommal tartják meg, február 23-ától március 3-áig, ezúttal is Belgrádban, hat helyszínen. Az érdeklődők hatvan ország több mint száz filmjét nézhetik meg. Megkezdődött a jegyárusítás is, a belépő ára 400 és 600 dinárt tesz ki, a nyitó és a zárónapra pedig 1000 dinárt. 
Az idei filmfesztivál programja is nagyon színes lesz, különböző műfajú alkotásokat láthat majd a közönség, a repertoáron szerepelnek drámák, thrillerek, dokumentumfilmek, rövidfilmek, valamint akciós, háborús, romantikus, önéletrajzi és animációs alkotások is. A szervezők külön ajánlják a nézők figyelmébe a tavalyi évben kiemelkedett, díjazott filmeket, például Alexander Payne Téli szünet (The Holdovers), Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest), Justine Triet Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall), Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém (The Boy and the Heron), valamint Kaouther Ben Hania Négy nővér (Four Daughters) alkotásait. A közönség egy különlegességre is számíthat, hiszen húsz év után ismét vetítik a Bernardo Bertolucci Álmodozók című művét, most már technikailag teljesen felújítva.