2024. július 24., szerda

A magyar kultúra napjára

Különleges előadás a jeles ünnep alkalmából

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a hétvégén mutatta be Külön-leges-legszebb nyelv című előadását, amelyet a magyar kultúra napjára készítettek. A premierre az új civil és kulturális központ előadótermében került sor, mondhatni telt ház előtt. Az előadás kapcsán Hajvert Ákos, a VMVE elnöke elmondta lapunknak, hogy nagyon gondosan állították össze a műsort.

– Az alapvető szándék az volt, hogy dióhéjban készítsünk egy keresztmetszetet a magyar irodalom gyöngyszemeiből. Így került be Kölcsey Ferenc Himnusz című verse, amelynek első versszakát sokan ismerik és éneklik, de nem biztos, hogy mindenki tudja az egész verset. Arany Jánossal, Petőfi Sándorral folytatódik az est, majd vajdasági költőkkel, mint Fehér Ferenc. Radnóti Miklós, József Attila is megjelenik, és halad az előadás a kortársak felé, Parti Nagy Lajos és Bencze Imre szövegei is részei az előadásnak. Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy izgalmas, érdekes, néhol még egy kicsit poénos is legyen, hogy meg tudjuk mutatni a magyar nyelv szépségeit, játékosságát. Zeneileg arra törekedtünk, hogy a komoly zene, ugyanakkor az ismert magyar popkultúra is megjelenjen. Olyan dalokat választottunk, amelyek üzenete akár versbe is foglalható – mondta el Hajvert, majd azzal folytatta, hogy az előadás egyik érdekes momentuma, hogy rajta kívül az összes többi fellépő kishegyesi.

– Brezovszki Edit ült a zongoránál, és ő kísérte az énekesünket, Dudás Nikolettet. Nikolett tíz éve még a diákom volt, és nagy dolog számomra, hogy sikerült visszahívni ebbe a világba. Most a kishegyesi iskola tanára, és szívesen vállalta, hogy részt vesz ebben a produkcióban. Nem utolsósorban és kiemelve említeném Molnár Krekity Olga nevét, aki a VMVE alapítója, és tudásával, tapasztalatával még mindig segíti az egyesület munkáját. Ő vállalta, hogy partnerként részt vesz az előadásban, így ő és én mondtunk verseket. A történetbe bekapcsolódott Brezovszki Márk is, aki Szegeden zongora szakon tanul – számolt be az elnök.

Az előadás a magyar kultúra napjára, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár felkérése alapján készült el, így ma Magyarkanizsán is bemutatják. Ezt egy újabb előadás fogja követni Péterrévén január 25-én.

 

A Külön-leges-legszebb nyelv című előadás szereplői (Kishegyesi Könyvtár)

A Külön-leges-legszebb nyelv című előadás szereplői (Kishegyesi Könyvtár)

Nyitókép: Molnár Krekity Olga fellépése (Kishegyesi Könyvtár)