2024. május 9., csütörtök

Szerbia legnagyobb tudományos campusa

Hét kar és kilenc tudományos intézet működik majd mintegy 20.000 hektáron

Belgrádban megkezdődött a BIO4 campus építése. A tudományos komplexum 7 kart és 9 tudományos intézetet fog egyesíteni, illetve 1000, doktori titulussal rendelkező szakembert és 4000 hallgatót fogad be.

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Alkalmazási Intézet igazgatója csütörtöki nyilatkozatában kiemelte, a szerb tudomány és oktatás szempontjából fontos projektről van szó.

– A BIO4 campus projekt kulcsfontosságú a tudományos közösség és a hétköznapi polgárok számára is, hiszen a tudomány színvonalának növelésével lehetőségünk van valami jót tenni a közösségért. Ugyanakkor a gazdaságra is minden bizonnyal hatással lesz. Óriási lehetőség rejlik az új berendezésekben és laboratóriumokban, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek – mondta Gnjatović.

A 20.000 hektáros területen 7 kar és 9 tudományos intézet kap helyet. Egyes karok teljes egészében ide költöznek, mások csak részben, míg a kutatóintézetek teljes egészében itt működnek majd. Ily módon mindazok, akik biotechnológiával és biomedicinával foglalkoznak, egy helyen lesznek. A tudósok így jobban kommunikálhatnak és oktathatják diákjaikat.

Nyitókép: N1