2024. május 8., szerda

Betlehem témájú falfestmény a ferences rendházban

Felszentelték Molnár Imre alkotását, a Grecciói új Betlehemet

A szabadkai ferences rendházban advent harmadik vasárnapjának előestéjén, a szentmisét követően sor került a Grecciói új Betlehem falfestmény felszentelésére, amely Molnár Imre képzőművész alkotása. A festmény elkészülése és az ünnepi esemény apropója, hogy 1223 karácsonyán, tehát éppen 800 éve annak, hogy Assisi Szent Ferenc állított először karácsonykor betlehemi jászolt, a Rómától 150 kilométerre lévő Greccio egyik barlangjában.

A rendházfőnök által és a hívek közössége jelenlétében felszentelt kép elkészítési folyamatáról az alkotó, Molnár Imre nyilatkozott:

– Mivel az idei esztendő emlékév, ennek alkalmából az előző rendházfőnök, ft. Zdenko Gruber felvetette az ötletet még tavaly, hogy jó lenne egy ilyen témájú képet festeni, és akkor annyit mondtam, hogy várjunk úgy májusig a munkával, mert tavasszal mentünk az olaszországi zarándokútra, amely többek között magába foglalta Grecciót és Assisit is. Tehát a helyszínen jártam, ahol Szent Ferenc először felállította a barlangkápolnában azt a bizonyos betlehemet. Abban a kolostorban egyúttal megtalálható egy betlehemmúzeum is, ahol a világ minden tájáról vannak készített betlehemek, csaknem 200, 300 betlehem-ábrázolás. Valójában azokból is merítettem ötleteket, hogyan lehetne ezt megvalósítani. Készítettem néhány vázlatot, megmutattam a gvárdiánnak és közösen megbeszéltük, mi és hogyan legyen. Készült egy végső vázlat, azt felvittem a falra, majd kidolgoztam. Mintegy három, négy hónapba telt, mire most, az adventi időszakban felszentelésre kerülhetett.

 

Ami a kép helyét, láthatóságát illeti, a templom melletti belső kápolna hátsó falán van, a rendház belső udvarában, tehát nem frekventált helyen, csak azok számára látható, akik bemennek a rendházba vagy pedig, amikor mennek szenteltvízért, akkor a nyitott ablakon be lehet nézni és rálátni a falra. Nem úgy kell elképzelni, mint a képeket, a szentek ábrázolását, amelyeket a templomudvarba készítettem, azok ugyanis az utcáról is láthatók. Ez a falfestmény tehát kissé el van rejtve, úgymond, be kell érte ,,zarándokolni”, csak az láthatja, aki bemegy a rendházba – emelte ki a festő.

A készítés módját is izgalmasnak nevezte, elmondta:

– A fal le lett alapozva és arra festettem. A kép készítése meglehetősen összetett folyamat volt. Egy részét elértem a földről, de a fölső részénél létráról, improvizált állványon ülve dolgoztam. Állandóan le-föl kellett mászkálni a létráról, nézni, hogy mutat az egész. Visszamenni javítani, majd újra le… Ezzel jár a folyamat, hiszen mást mutat a kép, amikor az ember közelről nézi, megint egész más, amikor eltávolodik és teljességében látja a képet. Fentről csak egyes részleteket látok, de amikor távolabb megyek, akkor az egész kompozíciót veszem tekintetbe, ilyenkor mindjárt meglátni a javítani, az átfesteni való dolgokat.

Érdekes volt maga az inspiráció megszerzésének folyamata is, a helyszín, Greccio az ottani betlehem-ábrázolásokkal. Volt miből ötletet meríteni, sőt néha az volt a baj, hogy annyi inger ért, nem tudtam, melyik inspirációhoz is nyúljak – hallottuk a festőművésztől.

Nyitókép: A Greccio új Betlehem falfestmény, kép forrása: Molnár Imre