2024. május 9., csütörtök

Ahol a kiváló zenei nevelés adott

A 155 éves Szabadkai Zeneiskolába több mint 750 diák tanul

Szerbia legrégebbi zenedéje, a Szabadkai Zeneiskola az országban egyedülálló a maga nemében, hiszen a zenei oktatás két szinten folyik: alapfokon és középiskolai szinten. Ez utóbbin az idén zenei munkatárs – elméleti szak és zenei előadó – klasszikus zenei szak nyílt magyar nyelven.

Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója elmondta, hogy intézményükben nagyon sok lehetőségük van a diákoknak kibontakozni, fejődni és élményeket gyűjteni, és persze minden adott arra is, hogy kiváló zenészek váljanak belőlük. Mint kiemelte, múlt évben több mint 200 tanulójuk részesült dobogós helyezésben különféle versenyeken, úgy belföldön, mint külföldön.

Az intézmény fennállásának 155. jubileuma alkalmából, valamint Lányi Ernő halálának a 100. évfordulója alkalmából nemrégiben egy magas színvonalú hangversenyt szerveztünk a szabadkai Zsinagógában. Elbúcsúztattuk a nyugdíjba vonuló kollégákat, valamint az elhivatott munkájuk méltányolásaként köszönő oklevelekkel díjaztunk 66 tanárt, akik a 2022/23-as tanévben elismerésekben részesültek. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen látjuk, hogy nagyon szorgalmasak, és komolyan veszik a hivatásukat hallottuk az igazgatótól, aki hozzátette, hogy a zenede különlegessége és egyedülállósága abban rejlik, hogy itt nemcsak csoportos foglalkozások zajlanak, hanem egyénre szabott munka is.

A hangszeren való tanulás során a tanár nagy figyelemmel kíséri, illetve fejleszti a diákok képességeit, akik ezáltal rohamos tempóban haladnak a kitűzött cél felé. Ha a szülő is támogatja a lelkes gyermekét, valamint bizalmat szavaz a pedagógusnak, egyenes az út a sikerhez, a kiemelkedő eredményekhez. Az iskolában egyébként több mint 20 hangszer közül választhatnak a diákok. Segítségül minden évben a felvételi vizsga előtt egy hangszerkiállítást is szervezünk a koncerttermünkben. Ez az alkalom kiváló lehetőséget nyújt a gyermekeknek arra, hogy kipróbálják a zenei eszközöket, majd eldöntsék, melyiket favorizálják a legjobban – fűzte hozzá beszélgetőpartnerünk.

Az oktatási intézmény az egyetlen zenede az országban, ahol a szerb nyelv mellett középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Évről évre egyre több a jelentkező, így mára már hozzávetőleg 750 tanuló lakja be a nagy múltú intézményt.

– A zeneóvodába és az I. zenei előkészítő osztályba való jelentkezéskor a diákoknak nem kell felvételi vizsgát tenniük. Mindenkit felveszünk, mindenkinek adunk egy esélyt és majd az idő múlásával kiderül, hogy vannak-e megfelelő képességeik a folytatásra. Tanulóink 70 százaléka a középiskola befejezése után a Zeneakadémián folytatja a tanulmányait, 20 százalékuk más szakot választ. Azok, akik nem tanulnak tovább, elhelyezkedhetnek akár zeneszerkesztőként, vagy hangtechnikusként is. Ha nem is lesznek profi zenészek, a kiváló zenei ízlésük még megmarad, és olyan ismereteket, élményeket kapnak, amit egész életükbe visznek tovább magukkal hangsúlyozta Dragana Nikolić.

A zeneiskolában a tanév folyamán sok más mellett négy nagy zenei rendezvényt szerveznek: iskolanapi ünnepséget, újévi hangversenyt, kamarazenei estet és a végzősök év végi koncertjét. Emellett a tanulók folyamatosan bemutatják tudásukat a tanulói hangversenyeken, a nyilvános órákon, a különböző szakok nyilvános bemutatkozásain, a szólóhangversenyeken, egyes szaktanárok bemutató-hangversenyein, de fellépnek a különböző kamaraegyüttesekben, zenei együttesekben vagy kórusokban is. A tanulók és tanárok fellépései gyakoriak a város művelődési életében, valamint sikeresen együttműködnek a környező helységek zeneiskoláival határon belül és határon túl. A Szabadkai Zeneiskola tanulói minden évben sikeresen mérik össze tudásukat a köztársasági szintű zenei versenyeken, és érik el a jobbnál jobb helyezéseket.

– December 20-án a nagy karácsonyi-újévi hangverseny a városházán, ahol a zenei középiskola szólistái, kórusa és szimfonikus zenekara mutatkozik be – hangoztatta beszélgetőtársunk. Mint kiemelte, az intézmény minden évben anyagi juttatásban részesül Szabadka Várostól hangszerek újítására, vásárlására. Idén vonós hangszereket, múlt évben pedig fúvós hangszereket szereztek be, amiket az iskola könyvtárába való elhelyezés után a diákok ki tudnak kölcsönözni.

Nikolić Dragana azt is elmondta, hogy november hónapban minden szerdán 18.30-tól nyilvános diákkoncerteket is tartottak a zenede koncerttermében, ahova az érdeklődőket nagyon szívesen várták.

Nyitókép: Szabadkai Zeneiskola, fotó: Molnár Edvárd