2024. május 8., szerda

Százharminc fellépő

A szabadkai Talentum Egyesület a Jadran színpadon tartotta meg karácsonyi műsorát

A Mennyország csillaga nevet viselte az az előadás, amellyel csütörtökön este fellépett a szabadkai Talentum Egyesület apraja-nagyja. Látványos produkciójukat a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán játszották el. A műsort hatalmas érdeklődés övezte. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a nézőtér zsúfolásig megtelt kis és nagy családokkal, fiatalokkal, szépkorúakkal, büszke szülőkkel és nagymamákkal. A karácsonyi műsoron idén 130 táncoslábú gyermek lépett színpadra, négy korcsoportban, s egy olyan előadást mutattak be, amely során számos olyan népszokás elevenedett fel, ami abszolút melegséget vitt a nézők, az alkotók és a fellépők szívébe is.

– A feleségem, Brezovszki Tamara, aki egyben az egyesületünk elnöke, már több éve megálmodta ezt a produkciót, így nagy öröm volt számunkra, amikor tavaly bemutathattuk ezt a nagyszabású karácsonyi műsort a nagyközönségnek. Idén is – kicsit átgondolva, bővítve – elhoztuk az előadást, és ezt a hagyományt szeretnénk éltetni a jövőben is – mondta Brezovszki Roland, a Talentum Egyesület művészeti vezetője.

– A műsor a hagyományokról szól, az advent időszakától kezdve, mindennel együtt, ami ebbe bele tartozik: Szent Miklós napja, Luca-napi népszokások, Szentcsalád-járás, betlehemezés, karácsony vigíliája, mind megjelenik benne, úgymond színházba ágyazva. Ebben az előadásban 24 óvodás, csaknem 40 alsó és 40 felső osztályos tanuló, valamint az ifjúsági csapat tagjai mutatták be a tehetségüket – hallottuk Brezovszki Rolandtól, aki mint kiemelte, a produkciójuk célja, hogy a hagyományainkat, amelyeket már sokan kezdenek elfeledni, valamilyen módon visszacsempésszék az otthonokba, a szívekbe, és kicsit közelebb vigyék a ma emberéhez.
 

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

A játékos, vidám műsorból nem maradtak ki a poénok és a viccek sem. Hardi Klemm Katalinnak köszönhetően csodás karácsonyi énekek hangoztak el. Juhász Gábor és a Juhász zenekar segítségével 
nagyszerű dalokat sikerült a műsorba beválogatni, míg a zenei részben ifj. Kucsera Géza és Brezovszki Gergő is közreműködött. A produkció rendező-koreográfusai az egyesület vezetői voltak, dramaturgja pedig Brestyánszki B. Rozi. Juhász Gábor, az előadás zenei szerkesztője elmondta, hogy a munkafolyamat a közreműködőkkel együtt 2022 tavaszán kezdődött el a dalok válogatásával, majd ősszel a Juhász zenekarral elkészítették a zenei alapot, a Talentum Egyesület tagjaival együtt pedig elmentek egy stúdióba felvenni a zenét és az énekeket.

Idén ezt az összeállítást már kibővítették, és a Duhaj zenekart is bevonták a munkába. Hozzáfűzte, hogy nemcsak népzenét, hanem klasszikus zenét, vagy polgári hagyományból elterjedt karácsonyi dalokat is eljátszottak, amelyek valóban meghitté és hangulatossá tették ezt a színes produkciót. A rendezvény kezdetén Brezovszki Tamara köszöntötte a jelenlévőket és az egyesületük tánckarának kiváló munkáját hangsúlyozta. – Az előadást mindvégig nagy szeretettel, szorgalommal és alázattal készítettük. Szívünk minden szeretetét bele tettük, így remélem, hogy mindenkinek örömöt, békét és nyugalmat csempésztünk a lelkébe – hallottuk az egyesület elnökétől, aki hozzátette, nagyon büszke az egyesület fiataljainak teljesítményére. A nyitóbeszédet követően a Szabadkai Egyházmegye püspöke, msgr. Fazekas Ferenc adott áldást a jelenlévőkre.

Nyitókép: Egy igazán nagyszabású és színvonalas előadás szem- és fültanúi lehettek az érdeklődők, fotó: Dér Dianna