2024. május 13., hétfő

Lelki feltöltődés

Karácsonyi műsor a szabadkai Lányi Ernő IME-ben

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület idei karácsonyi műsora is sokak számára jelentett lelki feltöltődést. Hagyomány, hogy minden évben a történelmi egyházak egy-egy képviselője ünnepi köszöntővel nyitja meg a rendezvényt. Idén a Szabadkai Református Keresztyén Egyház segédlelkésze, tiszteletes Őri Máté gondolatai irányították a figyelmet a készülődés – advent és a karácsony ünnepének lelki mélységeire. Ahogy elmondta: „A világ keresztyénsége 2000 év óta tudja, hogy kit és miért kell várnunk. Az adventi időszak, amelyben meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk. Krisztus fényt hozott a világa, a mi sötét szíveinkbe. A szívünkön van ajtó, amelyen Jézus kopogtat. Az ajtó egyszerre szétválaszt és összeköt valamit. Emberi lényünkön is vannak ajtók. Gondoljunk csak a fülre, amelyen oly sok minden bejön, vagy a szemre, vagy épp a szájra, ahol oly sok minden ki-be jár. És lassan életünk ajtajai bezáródnak, míg végül az utolsó is. Karácsonykor, Jézus születésekor, Isten megnyitotta az ajtót, amelyet régen az ember bezárt. Majd Jézus a golgotai kereszten történő győzelmével teljesen kitárta azt. Íme, most sebes kézzel kopogtat életünk ajtaján. És halk szava csak annyit mond, hogy van bocsánat” – emelte ki Őri Máté.

A műsor folytatásában a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME Cifraszűr népdalkórusa énekelt karácsonyi énekcsokrot. A közönség szeretettel fogadta a többnyire igen ismert, lelket melengető dalokat, népénekeket.

Fotó: Lányi Ernő IME Facebook-oldala

Fotó: Lányi Ernő IME Facebook-oldala

 

A műsorban fellépett még a Lányi Ernő IME Argaro együttese, versekkel és megzenésített versekkel, valamint a Veronika népdalkör egy olyan csokorral, amely összefoglalta az adventi időszakot az új év köszöntéséig.

A szépszámú közönség a jó hangulatú műsor után egy pohárkányi beszélgetésre még együtt ünnepelt a fellépőkkel, és igazán feltöltődött lélekkel várja az adventi napok elmúlását, a Megváltó születését.

Nyitókép: A magyarkanizsai Ozoray Árpád MME Cifraszűr népdalkórusa, fotó: Lányi Ernő IME Facebook-oldala