2024. május 17., péntek

„Velünk lélegzett a nézőtér”

A Magyarság Házában vendégszerepelt a szabadkai Argaro

Nemrégiben a budapesti Magyarság Háza Teátrum a szabadkai Argaro Együttest látta vendégül. A Történelmi kaleidoszkóp című előadásban Miklenovics Aranka, Jónás Gabriella, Torok Orsolya és Szabó Róbert idézték fel a magyar történelem sorsfordító eseményeit.

A budapesti vendégszereplésről, a műsor tematikájáról az Argaro vezetője, Jónás Gabriella az alábbiakat nyilatkozta: 

– Szeptember végén érkezett a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületbe egy felkérő levél a Magyarság Házából. Az Argaro együttes vezetőjeként felvettem a kapcsolatot Csete Italával, a budapesti intézmény munkatársával. Többszöri egyeztetés után került sor a december 4-i fellépésre. Az Argaro tagjai, köztük jómagam is, nagy megtiszteltetésként éltük meg a meghívást. Adódott a kérdés, hogy új műsort állítsunk össze, vagy átdolgozzuk valamelyik régit. Az utóbbi mellett döntöttünk, így dramaturgiai változtatásokkal, új betétdalokkal a Történelmi kaleidoszkóp című előadásunkat kezdtük újra próbálni.

Zenés irodalmi műsorunkban történelmünk sorsfordító eseményeit idéztük fel. Keresztény kultúránk alapjaitól a népballadákon, a múlt század vérzivataros eseményein át jutottunk el a mai vajdasági embert foglalkoztató gondolatokig. A házigazdák szívélyes fogadtatásban részesítettek minket, a Galéria minden szegletét a művészet, a harmónia hatotta át. A közönség soraiban vajdasági, vajdaságból származó nézők is ültek, de az egész nézőtér velünk lélegzett, sírt, mosolygott a 70 perces előadás alatt – mesélte örömmel az együttes vezetője, aki a további tájolási tervekről a következőket mondta:

– Szívesen bemutatnánk az előadást vajdasági városokban, falvakban, de mivel ez csak pályázati pénzforrásból lehetséges, egyelőre még semmi nem biztos. Jelenleg a Magyar Házak – Délvidék Ház munkatársával, Remete Szegi Bernadettel beszélgetünk egy szegedi fellépésről, amely valamikor 2024 elején, januárban, februárban lesz esedékes – nyilatkozta Jónás Gabriella.

Nyitókép: Az Argaro együttes fellépése Budapesten, fotó: Magyarság Háza Baráti Kör Facebook-oldala