2024. május 8., szerda

Tudomány és művészet a káoszból

Lezajlott a 22. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

Hétvégén tartották a 22. VMTDK-t Újvidéken. Összesen 148 fiatal vett részt rajta. A Mezőgazdasági Kar több mint tíz termében zajlottak a szekcióülések. A konferencia idei toptémája a káosz (mitológiai nevén: Khaosz) volt.

– A káosz nemcsak negatív, hanem pozitív is lehet, hiszen a lehetőségek, a játék és az alkotókedv szabadságát is jelentheti. Éppen ezt kell kihasználni egy fiatal kutatónak vagy művésznek – hangsúlyozta dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szervezője.

A konferencia célja többek között a nyilvános fellépési lehetőség biztosítása az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, illetve egy találkozási pont a régió fiatal kutatói és művészei számára.

A szekcióülések előtt dr. Horváth Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója plenáris előadást tartott arról, hogy hogyan segíti a mesterséges intelligencia a rák elleni harcot.

 – A mesterséges intelligencia újabb virágkorát éljük. Eljutottunk oda, hogy a mindennapjaink szerves részét képezi. A mesterséges intelligencia hatalmas adatmennyiséget képes analizálni, erre pedig nagy szükség van a gyógyászatban. Először vagyok itt a VMTDK-n. A várakozásaimat  felülmúlta a konferencia. Nagyon sok ember van itt, izgalmas témákkal, lelkesek a fiatalok, úgyhogy nagyon örülök, hogy eljöttem, és annak is, hogy ennyire aktív a tudományos világ – mondta dr. Horváth Péter.

Kiss Tamás az idei Kristálygömb Díj kitüntetettje, fotó: Ótos András

Kiss Tamás az idei Kristálygömb Díj kitüntetettje, fotó: Ótos András

 – Ötödik alkalommal veszek részt a VMTDK-n. A mohácsi csata közeledő 500. évfordulójának előkészületeit próbáltam körvonalazni. A Nemzeti Örökség Intézetének munkatársaként vettem részt ebben a projektben. Erről beszéltem a konferencián – mondta Kovács István, a pécsi Kerényi Károly Szakkollégium tanára, és a Pécsi Tudomány Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának doktorandusza.

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2023. évi Kristálygömb Díját is átadták. A kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag Kiss Tamásnak ítélte oda az opera-szólóéneklés terén elért kiváló eredményeiért és az előző évek VMTDK-in való kiemelkedő szerepléseiért.

Nyitókép: A 22. VMTDK megnyitóünnepsége, fotó: Ótos András