2024. május 9., csütörtök

Legyen Kodály a mai fiataloké!

A Palics Magyar Művelődési Egyesületben koncertezett a budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték programsorozatának keretében a budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar lépett színpadra, hogy egy különleges koncerttel kedveskedjen a jelenlévőknek. A rendezvénynek ezúttal a Palics Magyar Művelődési Egyesület adott otthont. A Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából megalakult együttes elsődleges célja a magyar zeneszerző-óriás munkásságának népszerűsítése a fiatalabb generációk körében. A négytagú formáció újragondolt Kodály-feldolgozásai egyedi módon ötvözik a népdalok, valamint a klasszikus és a jazz zene elemeit, olyan hangzást eredményezve, amely képes szélesebb közönséghez is eljutni. A hat évnyi zenei pályafutásuk során nagy sikerrel koncerteztek többek között Cipruson, Rómában, Marokkóban, Erdélyben, Linzben és Stuttgartban is. A palicsi eseményen trombitán és szárnykürtön Görögh Dániel, a billentyűs hangszeren Tempfli Erik, dobon Vendl Máté, basszusgitáron pedig Gyöngyösi Gábor játszott.

Görögh Dániel, a zenekar egyik tagja elmondta, hogy a minőségi, mégis könnyed és trendi, laikusok számára is befogadható jazz zenével fűszerezett Kodály által gyűjtött népdalok az együttesük által új minőséget kapnak.

– A 2017-ben alakult formáció a Kodály-gyűjtés népdalait igyekszik különböző stílusokban feldolgozni, és minél populárisabbá tenni. A zenekar legtöbbször külföldön játszik, világszerte számos helyre hívnak minket. Egy hónappal ezelőtt tértünk haza Malajziából, ahol az iskolákban a Kodály-módszer alapján tanulnak a gyerekek zenét. Ez is bizonyítja, hogy a zeneszerző munkássága egyáltalán nem ismeretlen a külföldiek számára –  emelte ki az együttes trombitása.

A Kossuth-díjas és kétszeres Kossuth-nagydíjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus legfontosabb üzenetét, miszerint Legyen a zene mindenkié!, a Kodály Spicy Jazz zenekar átformálta, és Legyen Kodály a 21. századi fiataloké világszerte! szlogenné alakította.

 

Nyitókép: A budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar fergeteges koncertet adott a Palicsra látogatóknak, fotó: Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ