2024. május 9., csütörtök

Bölcsőnk, örök partunk

Szilágyi lesz a házigazdája a magyar szórvány napja központi ünnepségnek

Vasárnap a nyugat-bácskai Szilágyin tartják a magyar szórvány napja vajdasági központi ünnepségét, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a helyi József Attila Művelődési Egyesület és a Dunatáj Egyesülés közös szervezésében. 

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke az ünnep jellegéről és üzenetéről az alábbiakat nyilatkozta:

– Nem könnyű megfogalmazni, mit is jelent a magyar szórvány napja. Amit hangsúlyoznék elsősorban, hogy mindez nem az esély hátrányt megélő közösségek napjáról, hanem inkább arról szól, hogy mindannyian, akik együtt építjük a vajdasági magyar közösség jövőjét, miként tudunk egymásra figyelni, miként tudunk tanulni egymástól. Főként azt gondolom, hogy azt az örökség- és hagyományhűséget tudjuk megtanulni, amely révén, mint a Nyugat-, mint a Dél-Bácska, a Szerémség, az észak-, a közép- és a dél-bánsági szórvány, illetve sziget közösségek önszerveződnek. Tűpontosan, hatalmas hittel tudják megfogalmazni elképzeléseiket, majd ezekből a célokból, egy kis segítséggel vagy egymásba kapaszkodás révén valóságot formálnak. Ennek az örömét, ennek a reményteli hitnek a megtapasztalását nevezném a magyar szórvány napja üzenetének.

Sokatmondó az idei választás is, ami a központi ünnepség helyszínét illeti…

– Ha belegondolunk, igen, Szilágyi az a nyugat-bácskai település, ahol a tavalyi évben Turul-szobrot avattak. Ennek a vágynak a valósággá váltását nagyon sokan segítették, így Pásztor elnök úr, Hajnal Jenő, az érdekképviselet, Pelt Ilonával az élen, a Dunatáj Egyesülés, Szlákó József és még sorolhatnánk. Sokatmondó maga a tény is, hogy mindez megfogalmazódott a szilágyi szórványközösség tagjaiban, majd megszólították, meghívták azokat a segítő rendszerhez tartozó személyeket, akikről úgy érezték, megértik kéréseiket. Mindez közösségi erőnlétről, bátorságról tesz tanúbizonyságot. A segítő rendszer is példaértékű, hiszen tudjuk, nem mindig volt ez így, hanem az elmúlt, több mint tíz év hozta mindezt magával. Ez idő óta a tömb felé is, de főképp a magyar szórvány, a szigetmagyar közösségek irányába odafigyelés mutatkozik. Egy szilárd rendszerben tud mindez megvalósulni, hála a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség összefogásának és az ő stratégiai partnereiknek, hogy íme, új erőre kapnak ezek a közösségek.

Lám, mekkora lelki töltetet, lendületet ad egy közösségnek, akár egy szobor, emlékmű felállítása. Természetesen nem elég csak ez, hanem a mindennapokban továbbra is ott kell lenni, sőt lehet, hogy patronálni, mentorálni kell ezeket a történeteket és talán a legnagyobb felelősséget, kihívást is ez jelenti, hogy az eredmények igazán tartósak és folytonosak tudjanak maradni.

A program vasárnap 16 órakor a szilágyi Turul-szobor koszorúzásával kezdődik, majd alkalmi ünnepi műsor zajlik Bölcsőnk – megerősített pillérek-örök partunk címszóval. 

A rendezvény ünnepi szónoka lesz dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke.

Az egybegyűlteket Surján Csaba, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke köszönti. Az ünnepi műsorban Zombor, Kúla, Bácsgyulafalva, Palánka, Nemesmilitics, Magyarittabé, Bácskertes-Kupuszina, Doroszló, Ürményháza, Gombos, Bezdán és természetesen Szilágyi népdalkörei, néptáncegyüttesei, hangszeres, énekes együttesei, szólistái, versmondói és színjátszói mutatkoznak be, vallanak gazdag hagyománykincsünkről, szülőföld- és nemzetszeretetükről. 

Az ünnepség kísérőrendezvényeként a közönség megtekintheti Nyugat-Bácska kézműveseinek és kézimunkázóinak alkalmi, ünnepi tárlatát.

Az ünnepség fellépői a vajdasági szórványközösségek kiválóságai. Mit érdemes tudni az összeállításról?

– Mindennek története tartalmaz egy következő tervet is, amelyről a helyszínen biztosan beszél majd a szilágyi művelődési egyesület elnöke, hiszen maguk  kérték, hadd legyenek ők a központi rendezvény házigazdái és a további álmuk pedig, hogy a nyugat-bácskai magyar szórvány napi központi esemény állandó helyszíne Szilágyi legyen. Abban bízunk, hogy ez a mostani esemény, ez a központi rendezvény, mindehhez hozzá tud járulni.

Örülünk, hogy a fellépők között sok nyugat-bácskait köszönthetünk az idei ünnepen, ez nem véletlen, minthogy az sem, hogy elhozzuk a palánkai magyar közösség tagjait. Náluk például  nagy fejlesztések voltak az elmúlt években, vagy hogy itt lesz a magyarittabéi  közösség, amely az elmúlt időszakban újból szárnyra kapott, tavaly Deák Ferenc nevét vette fel az ottani művelődési ház. Továbbá, hogy vendégül látjuk Ürményházát, azt a dél-bánáti települést, ahol még van magyar nyelvű általános iskolai oktatás. Nagyon fontos még, hogy fellépnek Bácsgyulafalva, Nemesmilitics, Bácskertes-Kupuszina, Zombor, Kúla, Gombos, Doroszló fiataljai. 

Emellett a nyugat-bácskai kézművesek és kézimunkázók részvételével, a Dunatáj Egyesülésnek köszönhetően egy szép kiállítást, egy alkalmi, ünnepi tárlatot láthat a közösség. 

Mindennek megvan a maga üzenete, mégpedig,  hogy itt vagyunk, megmaradunk, hogy a szórvány és szigetmagyar közösségekben olyan értékek teremtődnek, amelyek, azt gondolom, méltán érdemelnek elismerést mindenki részéről –  hallottuk Sutus Árontól.  

Nyitókép: Sutus Áron, fotó: Molnár Edvárd, archív