2024. május 12., vasárnap

Tizenöt éves a Fabula Rasa

Beszélgetős esttel vette kezdetét a születésnapi rendezvénysorozat

A Fabula Rasa színjátszó grund 2008 óta működik a szabadkai Népkör berkein belül. Idén ünnepli fennállásának 15. születésnapját. Ennek apropóján elindították a Fabula 15 programsorozatot. Szerda este egy baráti, meglehetősen humoros és közvetlen hangú beszélgető esttel indítottak, ahol a csapat eddigi négy vezetője idézte fel az elmúlt évek előadásait, azokat az érzéseket és élményeket, melyeket a gyerekekkel, fiatalokkal való munka ad nekik. A két jelenlegi vezető Budinčević Krisztián és Nyári Ákos, mint műsorvezetők, játékokkal tették még izgalmasabbá a társalgást.

– A Fabula Rasa grund tizenötödik születésnapja épp november 8-án van. Ezzel a beszélgetős esttel vette kezdetét egy programsorozat, amelyet minden hónapban egy újabb rendezvény követ az évad folyamán. Igyekeztünk érdekességeket kitalálni, amikkel be tudjuk mutatni a működésünket, emellett bevonzhatjuk a fiatalokat, a nézőket, és amivel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet – mondta el Budinčević Krisztián színész, a Fabula Rasa egyik jelenlegi vezetője.

Néhány évvel ezelőtt a Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba vezetői párost váltotta fel a két ifjú színész a Fabula Rasa élén. Ám Zalán még most is aktív tagként veszi ki a részét a grund életéből. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan éli meg ezt a fordulatot.

– Régen sokkal nehezebb volt, amikor én rendeztem, díszleteztem, vagy épp a jelmezt kellett kitalálni. Most már mint külső szem vagyok jelen az egész történetben, meg mint a fénytechnikával megbízott személy, illetve segédkezek, amit lehet bemutató előtt a hajrában, de nem szólok bele semmibe, mert itt van Krisztián és Ákos, ők tudják mit szeretnének, és mit csinálnak a gyerekek, ezek az előadások már az ő kreációik – mondta el Greguss Zalán színész, a színjátszó grund volt vezetője.

Ralbovszki Csaba a kezdetektől tíz éven át vezette a csapatot, és mindig nagy örömmel gondol vissza az itt töltött időre, természetesen ma is mindig érdeklődik a színjátszó csapat történései iránt.

–  Úgy érzem, hogy a gyerekek nem csak színészetet tanulnak itt, hanem olyan csapatépítést, hogy amikor kimennek az utcára, akkor sokkal bátrabbak, magabiztosabbak az élet minden szegmensében – foglalta össze Ralbovszki Csaba színész, a gyermekszínjátszó csapat volt vezetője.

A múltra mindig jó visszatekinteni, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy mik a tervek a jövőre nézve, hiszen nem sok gyermekszínjátszó csapat dicsekedhet ennyi éves múlttal, melyek alatt igen szép sikereket értek el, és megannyi utazáson vehettek részt.

– Az idén három fronton működünk: van a kis csoport, a nagy csoport és készítjük a Fabula 15 programsorozatunkat. A rendezvénysorozatban lesz nyílt próba, ahova nézőket is várunk, és be is állhatnak a próbába, lesz jelmezbörze, fotókiállítás, karaoke est, lesz egy 24 órás Fabula maraton, amikor folyamatosan vetítjük majd a fabulás előadásokat. A kis csoport az idén mesefeldolgozásokat készít, amit maguk dramatizálnak és rendeznek, mert a gyerekkel nemcsak a színészetet kell megszerettetni, hanem a színházat magát. A nagycsoporttal egy zenés performance-ot fogunk színpadra állítani, mivel kevesen vannak – részletezte Nyári Ákos színész, a Fabula Rasa másik jelenlegi vezetője.

Hozzátette, hogy a nagy csoportba várják az új tagok jelentkezését, azokat a középiskolásokat, akik szeretnék fejleszteni önmagukat, önbizalmukat, és kedvük lenne egy olyan közösséghez tartozni, amely minden szempontból pozitívan hat rájuk.

Nyitókép: Gál Hermina