2024. május 9., csütörtök

A színpad a gyermek szólótáncosoké lesz

November 11-én,  szombaton 14 órától tartja a XI. Gyermek Szólótáncversenyt a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület. Az esemény helyszíne a Szabadkai Gyermekszínház lesz.

Brezovszki Roland a szervezők nevében az alábbiakat árulta el a rangos versennyel kapcsolatban:

– Nagy izgalommal vagyunk minden szólótáncverseny alkalmával, noha több mint egy évtizede szervezzük meg. Büszkék vagyunk abból a szempontból is, mert ez a műfaj, ebben a korcsoportban egyfajta űrt képezett a vajdasági magyar néptáncoktatás területén, a néptáncmozgalomban. A gyermekeknek szánt szólótáncverseny egy egészen más, specifikus műfaj. A résztvevők számára, akik kiállnak a színpadra és csak rájuk irányul a figyelem két percen keresztül, ez lelkiekben és fizikumban is erőt próbáló kihívás. Ezért is nagy eredmény, amikor a fiatalok eldöntik, hogy ők ezzel foglalkozni akarnak. Nyilván nekünk, néptáncpedagógusoknak, koreográfusoknak plusz feladat, mert amellett, hogy az együttessel foglalkozunk, további más időpontot kell találni, hogy őket fölkészítsük. Van, aki tud már önállóan is készülni, de a végén azért mindig kérnek minket, nézzünk rá a produkcióra, vagy zenét, illetve viseletet kell a részükre összeállítani.

Az idei szólótáncversenynek hatvan résztvevője lesz, negyven műsorszám, szólisztikusan vagy pedig párban, általános és középiskolás kategóriában.

A rendezvényre immár második alkalommal hívjuk magyarországi kedves barátainkat, akiket az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület delegál. Ez egy országos szervezet, amely szakmai védnöke is versenyünknek. Fundák-Kaszai Lili, Fundák Kristóf és Szarka Zsolt lesznek a zsűriben. Mindhárman a magyarországi néptáncoktatás kiválóságai.  

A táncosokat, a Talentum berkeiben működő, nagyszerű Duhaj zenekar kíséri majd – hallottuk Brezovszki Rolandtól.

A szervező elmondta még, a versenyt követően a gyerekeknek szánt programban lesz táncház,  kézműves foglalkozás, mesemondás, amelyet a Hagyományok Háza vajdasági hálózata tart.

Ezalatt a zsűri dönt és arany, ezüst vagy bronz minősítéssel díjaz mindenkit, illetve akik arra érdemesek, azokat pedig kiemelt arannyal értékeli.

A rendezvény támogatója Szabadka város, a Nemzeti Kulturális Alap, továbbá a tartomány. 

Nyitókép: Talentum Egyesület/ az AmigohVisuals fotói