2024. május 16., csütörtök

Népi iparművészeti alkotások zsűrizése Zentán

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében, Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában csütörtökön megtartották a vajdasági népi iparművészeti alkotásoknak a zsűrizését. Ezt a munkát a találkozót szervező intézmény Népi Iparművészeti Osztályának a szakmunkatársai végezték el. Pénteken pedig a délelőtti órákban ugyanezen a helyszínen szakmai napot tartottak, amelynek során az alkotók találkozhattak a szakemberekkel és konzultálhattak az alkotásaik kapcsán.

Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idei zsűrizésen is többféle szakág képviseltette magát, így a vajdasági alkotók hímzéseket, hímes tojásokat, viseleteket, gyöngyöket, fajátékokat és egyéb fából készült tárgyakat is bemutattak a zsűri tagjainak, majd elmondta, hogy nagyon lelkes alkotókkal találkoztak.

– Évek óta megtartjuk ezt a zsűrizést, tehát többször visszajárunk Vajdaságba és úgy gondolom, ezzel a helyi alkotók is olyan visszajelzésben részesülnek, ami lehetővé teszik számukra a jó minőségű, magas elismerést érdemlő munkák elkészítését – mondta Csákányi Zoltán.

A zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, mivel mintegy 100 alkotást kellett elbírálniuk.

– Tulajdonképpen szakáganként eltérő, hogy mi az, amit megfigyelünk, és szakáganként másra kellett a hangsúlyt fektetnünk – emelte ki.

Mint mondta, mindenekelőtt arra figyeltek oda, hogy milyen nyersanyagból is készültek az alkotások, illetve arra is, hogy milyen az egész tárgynak a harmóniája, és az alkotók a készítésük során megfelelő módon válogatták-e össze hozzájuk a különböző színeket. Természetesen ezenkívül lényeges szempontként tekintettek a tárgyak használhatóságára. Ugyanis ezek az alkotások tulajdonképpen kiegészítik korunk lakáskultúráját, vagy viseletkultúránkat.

– Lényegében a mindennapokban is használható termékekről, alkotásokról van szó – jegyezte meg a Hagyományok Háza szakmunkatársa, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy a többi zsűrizéshez képest azt tapasztalták, hogy a térségünkben élő alkotók picivel talán magasabb színvonalat képviselnek.

– Úgy ítéljük meg, hogy ez az alkotóközösség egy kicsit gondosabban készíti el tárgyait és így szép eredmények születtek – hangsúlyozta Csákányi Zoltán.

A szakmai napon résztvevő alkotók közül Klauz Surányi Boglárka nyilatkozott lapunknak, aki négy különböző nagyságú vesszőlámpát hozott el a zsűrizésre, majd elmesélte, hogy a lámpák állványát fából készítette el, a búráikat pedig vesszőből fonta.

Klauz Surányi Boglárka megemlítette azt is, hogy csak nemrég merült fel benne ezek elkészítésének az ötlete, és ezért nem igazán kristályosodott ki benne az, hogy igazából milyeneket is szeretne készíteni, de bízik abban, hogy a zsűrinek tetszettek az alkotásai.

Nyitókép: Horváth Zsolt