2024. május 16., csütörtök

Együtt tovább a megkezdett úton

Zentán tartották meg a VMÚE idei díjátadó ünnepségét

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el!

Ünnepélyes keretek között tartották meg pénteken este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete díjátadó ünnepségét. A rendezvényen átadták a szervezet idei szakmai elismeréseit, amelyeket a hagyományokhoz híven ebben az évben is a vajdasági magyar médiumok szerkesztőségeitől beérkezett javaslatok alapján ítélt oda a VMÚE elnöksége.

A rendezvény kezdetén Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az elmúlt évek eredményeit összegezve Máriás Endre beszélt a hídépítés fontosságáról, valamint kitért arra is, hogy az idei ünnepséget egy időszak lezárását és egy új időszak kezdetét követően szervezték meg, ugyanis a VMÚE decemberben tartotta meg tisztújító közgyűlését, amelyen a vezetőség az egyre gyarapodó tagságtól felhatalmazást kapott arra, hogy a megújult elnökséggel és a még inkább megerősödött tagsággal együtt haladjanak tovább a megkezdett úton, az eddiginél is nagyobb lelkesedéssel és odaadással valósítva meg az elképzeléseiket.

Az ünnepség folytatásában, Kőműves Ágota énekesnő alkalmi produkcióját követően, átadták az egyesület szakmai elismeréseit. Az Év Pályakezdő Újságírója díjat idén Hodolik Boglárka, a Hét Nap online kiadásának szerkesztője, valamint Csíkos Dániel, a Vajdasági RTV szerkesztő-műsorvezetője és a Tordai Újság főszerkesztője vehette át, akiknek tevékenységét Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője és Vojvodity Ágnes, a Vajdasági RTV magyar műsorainak főszerkesztője méltatta. A Szórványdíjat ezúttal Lennert Móger Tímea, lapunk újságírója és a Nyugat-Bácska Portál főszerkesztője érdemelte ki, akinek rendkívül sokrétű és szerteágazó tevékenységéről Kabók Erika, a Magyar Szó Hétvége mellékletének szerkesztője beszélt az egybegyűlteknek. Az Év Újságírója díjjal írott sajtó kategóriában Kávai Mucsi Katalint, lapunk lektorát, korrektorát tüntették ki, akinek munkásságát Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott szerkesztője méltatta, elektronikus média kategóriában pedig a Pannon RTV éppen tíz évvel ezelőtt indult Közügyek című műsorát díjazták, amelynek jelentőségét Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese taglalta. A VMÚE Életműdíjával Szabó Attilát, a Hét Nap nyugalmazott fotóriporterét tüntették ki, akinek munkásságát Léphaft Pál, a Magyar Szó nyugalmazott szerkesztője méltatta. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöksége a vajdasági magyar újságíró-társadalom szolidaritásának kifejezése és a Kárpátalján élő magyar kollégáik támogatása jegyében Médiadíjat és elismerő oklevelet adományozott a kárpátaljai testvérszervezetének, a Kárpátaljai Magyar Médiaegyesületnek, illetve ezáltal jelképesen a szervezet minden tagjának, kitartásra és további odaadó munkára buzdítva őket a jelenleg is fennálló rendkívül nehéz helyzetben. A kárpátaljai újságírók helyzetéről és a Kárpát-medencei együttműködés fontosságáról Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese beszélt az egybegyűlteknek.

Az ünnepséget a már említettek mellett megtisztelte jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Kozma Zoltán és Laták István, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke és alelnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Juhász Attila, a zentai Községi Tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja, Sutus Áron és Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és alelnöke, valamint médiumaink képviseletében Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjelöltje, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Soós Georgina, a Pannon Rádió főszerkesztője, Dedić Szuzanna, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője, Fehérvári Csongor, a Pannon RTV internetes kiadásának főszerkesztője, illetve a vajdasági magyar médiumok szerkesztőségeinek számos további munkatársa is.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete idei díjátadó ünnepsége a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi–Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával, illetve a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház partnerségével valósult meg.

Nyitókép: Az idei díjazottak a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete vezetőivel (Gergely Árpád felvétele)