2024. május 20., hétfő

Szombaton Szenteleky-emléknap

A Szenteleky Kornél Irodalmi Társaság október 14-én, szombaton 10 órai kezdettel tartja meg a Szenteleky-emléknapot Szivácon, a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület székházában (Milovan Jelić utca 83.). A rendezvényen a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

A PROGRAM

A rendezvény tisztelgés a 130 éve született és 90 éve elhunyt Szenteleky Kornél munkássága, emléke előtt. A jubileum kapcsán Papp Gábor József átadja az emlékszoba részére édesapja, Papp Imre, az Újvidéki Rádió egykori szerkesztője által összegyűjtött, a Szenteleky-napokkal kapcsolatos dokumentációt.

Ezt követően megnyílik a sziváci születésű Molnár Imre grafikusművész kiállítása, amelyet Csík Mónika költő nyit meg.

A Szenteleky Kornélnak szentelt tanácskozáson dr. Mák Ferenc irodalomtörténész, Fekete J. József irodalomtörténész, L. Móger Tímea költő, újságíró, Jovánovity Patyerek Réka tanár, kritikus, Kovács Jolánka író, műfordító és Antalovics Péter költő, újságíró értekezése hangzik el.

Virág György színművész Szenteleky Kornél műveiből ad elő egy válogatást, amely tisztelgés a vajdasági magyar irodalom szervezője és a Szenteleky-díj, valamint a Bazsalikom-díj idei kitüntetettje előtt.

A Szenteleky-díj átadása Kovács Frigyes színművésznek, színházalapítónak és a Bazsalikom-díj átadása Brenner János szerkesztőnek.

A Pozsonyi mesékkel – a bácsgyulafalvi gyermekszínjátszók előadásában, Vörös Imelda rendezésében – a 200 éve született Petőfi Sándorra emlékezünk.

Szenteleky Kornél síremlékének megkoszorúzása a sziváci temetőben.

A rendezvény ebéddel zárul.

A Szenteleky Kornél-emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

AUTÓBUSZ SZABADKÁRÓL, ÚJVIDÉKRŐL

A sziváci rendezvényre október 14-én reggel 8 órakor autóbusz indul Újvidékről, az Európa Kollégium elől, amely a Magyar Szó székházánál is felveszi az utasokat.

Szabadkáról pedig a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium épülete elől (Fasizmus áldozatainak tere 21.) indul az autóbusz, szintén reggel 8 órakor.

Az érdeklődők előzetesen a 064/805-50-34-es telefonszámon jelentkezhetnek, illetve a busz indulása előtt – áll a Szenteleky Kornél Irodalmi Társaság tájékoztatójában.