2024. május 15., szerda

A világ majd száznyolcvan országában járt

Dr. Kiss Péter Richárd könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban

A Szabadkai Városi Könyvtárban bemutatták dr. Kiss Róbert Richárd Így látják a magyarokat a világban című könyvét, amelynek a 4., egyben bővített kiadása jelent meg. Az ajánló szerint: „Ez a könyv elsősorban szórakoztató olvasmány, felmérések, kutatások, impressziók és hiedelmek furcsa kavalkádja…”

Dr. Kiss Róbert Richárd a világ 198 országából már 178-ban járt, volt része cápaúszásban, fegyveres támadás szemtanúja volt az izraeli határon, kétszer látott hurrikánt, valamint Kubában amerikai kémnek hitték. A könyvbemutatón számos érdekességet tudhattak meg a látogatók magáról a szerzőről, kalandjairól, és elmondása szerint a világ teljesen más, mint amilyennek gondoljuk. Minden nép kíváncsi, vajon hogyan él más országok más népeinek tudatában a saját országa vagy annak népe. Általánosításokban, érdekes, sértő vagy éppenséggel kedves sztereotípiákból sincs hiány, és akárcsak az olasz vagy a francia néppel, úgy a magyarokkal kapcsolatban is elmondható ez. Dr. Kiss Róbert Richárd az előítéletekről is mesélt az érdeklődőknek, milyen tapasztalatai, jó és rossz élményei voltak, valamint milyen meglepetéseknek volt szem- és fültanúja a világ különböző országaiban.

A szerző a könyvben fejezetekre bontja, hogyan is vélekednek a magyarokról szerte a világban, például az amerikaiak nem tudják, hogy pontosan hol is van Magyarország, az indiaiak szerint a magyarok türelmetlenek, a japánok pedig úgy gondolják, hogy a pontatlanság és lassúság jellemez minket, a törökök kedvelik, sőt rokonnépnek tartják a magyarokat, a kínaiak szerint pedig nagyon rossz érzékünk van az üzlethez. És már jó néhányan elmondták a világ különböző országaiban, hogy nyelvünk különleges, egyedi, szinte dallamos hangzású, nehéz elsajátítani, és persze a magyar nők nagyon szépek.

Az előadáson nemcsak arról volt szó, hogy más kultúrák képviselői hogyan vélekednek népünkről, hanem arról is, hogy mi mit gondolunk egymásról. A szerző elmondta, hogy hisz a közösség erejében és az összetartozásban, hiszen ez mozgatóereje egy népnek.

Nyitókép: A Szabadkai Városi Könyvtár Facebook-oldala