2024. május 17., péntek
MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG

A diaszpórában élő és alkotó kortárs magyar képzőművészek kiállítása

A Magyarság Házának kiállítása Topolyán

A Magyarság Háza 10 éves jubileumi programsorozatának egyik kiemelt eseményeként Topolyán szerdán este megnyílt a MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG című, a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított tárlat. Topolya Község Múzeumában a következő egy hónapban látható a színes, sok technikát felvonultató kiállítás: festmények, fotók, szobrok, textil alkotások is bemutatásra kerülnek a világ minden táján élő magyar alkotóktól, köztük a horgosi születésű, Kanadában élő Fujkin István Magyar rapszódia című alkotása is megtekinthető. A kiállítás anyagából katalógus is készült, amelyben magyar és szerb nyelven a képzőművészek életútját is bemutatják. A kísérőszövegből kiderül, hogy az alkotók nagy része a határon túli területekről vándorolt ki.

A megnyitót az Ensemble Flauto Dolce koncertje tette igazán hangulatossá (Fotó: Herceg Elizabetta)

A megnyitót az Ensemble Flauto Dolce koncertje tette igazán hangulatossá (Fotó: Herceg Elizabetta)

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, mely alkalomból képzőművészeti pályázatot hirdettek, melyre csaknem 300 pályamű érkezett, ebből válogattak ki negyvenet. A világ körüli turné első állomása tavaly novemberben az ausztriai Innsbruck volt, 2022-ben pedig elsőként Vajdaságban, Topolyán találkozhatnak az igényes művészet kedvelői a MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG címet viselő exkluzív, a maga nemében egyedülálló gyűjteménnyel – ismertette megnyitóbeszédében Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója.

A tárlat negyven, diaszpórában élő magyar képzőművész egy-egy alkotását tartalmazza (Fotó: Herceg Elizabetta)

A tárlat negyven, diaszpórában élő magyar képzőművész egy-egy alkotását tartalmazza (Fotó: Herceg Elizabetta)

A kiállítással a Magyarság Háza azt szeretné megmutatni, hogy mennyire sokszínű a magyar művészvilág a diaszpórában az egész világban Dél-Afrikától, Ausztrálián át Kanada, az USA és Európa számos országában.

Vastag Gazsó Hargita, a múzeum munkatársa megköszönte a lehetőséget, hogy a topolyai intézmény falai között bemutatásra kerülhet a színes kiállítás, és külön köszönetet mondott Gondi Martinának, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának az ötletért és a két intézmény összekapcsolásáért.

A megnyitót a kolozsvári Flauto Dolce együttes hangulatos koncertje kísérte, Majó Zoltán vezetésével.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megnyitja a topolyai kiállítást (Fotó: Herceg Elizabetta)

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megnyitja a topolyai kiállítást (Fotó: Herceg Elizabetta)

A MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG című kiállítás a következő egy hónapban lesz látható Topolyán. A tervek szerint április 13-án Leidemann Silvia magyar–argentin származású zeneművész és társai barokk-koncertjével zárul a kiállítás. Az utazótárlat következő állomása Székelyudvarhely lesz, majd június 4-én, Budapesten, a Magyarság Házában a kiállításban szereplő alkotók jelenlétében szervezik meg a kiállításmegnyitót.

Cikkünkhöz galéria is tartozik, amelyet itt tekinthetnek meg.