2024. május 13., hétfő

Jubileumi hangverseny

A szabadkai Lányi Ernő IME koncerttel emlékezik meg névadója halálának 100. évfordulójáról

Lányi Ernő halálának 100. évfordulója alkalmából a szerző műveiből álló koncertet szervez a Lányi Ernő IME Hang Klasszikus Zenei Társulata október 6-án, pénteken 19 órai kezdettel, a szabadkai Városházán. A belépés díjtalan. A hangversenyen fellép a Garden Quartet, quintetté bővülve még egy taggal, a Szabadkai Zeneiskola tanári kórusa, Miroslav Stantić vezényletével, továbbá Aleksandra Ušumović, Zsiga Pál és Molnár Viktor, Flachné Mezey Martina és Flach Antal Miskolcról, Németh Nemes Aranka pedig prózával egészíti ki az estet.

A koncert fellépője lesz Németh György zongoraművész is, a Hang Klasszikus Zenei Társulat vezetője, akivel a rendezvényről és Lányi jelentőségéről beszélgettünk.

– Csak Lányi-műveket adunk majd elő a koncerten, és ezek közt hallhatóak lesznek kuriózumok is, igazi zenei csemegék, amelyeket ritkán játszottak, talán még elő sem adtak, vagy csak nagyon-nagyon régen, esetleg nem is Szabadkán, hanem Miskolcon, ahol Lányi Ernő munkássága ugyanolyan fontos, mint Szabadkán. Igyekszünk sokrétű műsort létrehozni, amely alapján átfogó képet kaphatunk az életművéről. Ő maga szerteágazó tevékenységet fejtett ki a zene területén, ami pedig a szerzeményeit illeti, még ha nem is beszélhetünk hatalmas zenei hagyatékról, de mindenképpen változatosról, hiszen találhatók közöttük zenekari, szólóénekesi és kórusművek egyaránt. Persze biztosan vannak elveszett művek is. Nagy öröm a számunkra, hogy fellépőkként köszönthetjük majd miskolci zenészkollégáinkat is. Több éve tartjuk velük a kapcsolatot, Lányi jelentősége összehozott bennünket, együttműködünk zenei téren, és fontos számunkra a barátság fenntartása. Ők is tartottak egy Lányi 100 estet – tudtuk meg Németh Györgytől.

Lányi Ernő Szabadkára színházi karnagyként került, ismert zeneszerző lett, később pedig több városban is megfordult. Miskolcon megalapította a zeneiskolát, és sikeresen vezette az ottani dalkört, majd azután visszatért Szabadkára, és az itteni zeneiskola igazgatója lett. Ő harcolta ki azt is, hogy saját a tanintézménynek saját épülete legyen, és még most is ott működik. Lányi Ernő nevéhez nagyon sok minden fűződik, egyebek közt megalapította a Szabadkai Filharmóniát, de az Iparos Dalárdát is vezette, amely később felvette a nevét, és így jött létre a Lányi Ernő IME.