2024. május 9., csütörtök

Három dráma és három ősbemutató

Ma húzzák ki a kalapból a dráma címét – Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny ismét a magyar dráma napján

Az Újvidéki Színház drámaíró versenyét idén a korábbi hagyományokhoz híven ismét a magyar dráma napján tartják meg.

Drámaírásra az idén három dramaturgot kértek fel, Brestyánszki Boros Rozáliát, Góli Kornéliát és Oláh Tamást. A címet, amelyre egy nap alatt drámát írnak, ma reggel húzzák ki egy kalapból napilapunk aktuális száma írásainak címei közül. A létrehozott szövegeket Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András állítja színpadra, 24 óra leforgása alatt. A három ősbemutatót a közönség csütörtökön, szeptember 21-én este 7 órától láthatja az Újvidéki Színházban.

A rendezvényen részt vesz az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata, a Szabadkai Népszínház néhány művésze, valamint a Művészeti Akadémia elsőéves diákjai is.

Idén kizárólag a közönség lesz a zsűri. A publikum szavazatai döntenek a legjobb dráma, a legjobb előadás és a legjobb színészek kilétéről.

A korábbi évek gyakorlatához híven a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny estéjén derül majd ki az is, hogy a nézők szavazati alapján kik az előző évad legjobb művészei az Újvidéki Színházban, valamint a Pataki-gyűrű díj jelöltjeit is kihirdetik.