2024. május 10., péntek
VASÁRNAP PALICSON

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok jubileuma

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében  vasárnap 17.30 órai kezdettel tartják meg a XXX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját Palicson, a Vigadó dísztermében.

Az Ünnepi Játékok kezdete egészen 1952-ig nyúlik vissza, a hetvenegy évvel ezelőtt, akkor még csak egyszeri alkalomból megrendezett Palicsi Magyar Ünnepi Játékokig, majd ennek folytatásaként jött létre a mára már harminc éve megrendezett Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok.

A vasárnapi ünnepi rendezvény ökumenikus áldásosztással, imádsággal kezdődik. Az igét a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója Msgr. Fazekas Ferenc, nt. Harangozó László református püspök, valamint nt. Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes hirdeti. Az idei esemény fellépői között olyan hagyományőrző és értékteremtő csoportok, személyek lesznek, mint a palicsi Szederinda népdalkör, a törökkanizsai Tiszácska leánykar, az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ néptáncosai, Pálfi Ervin és Mezei Kinga Jászai Mari-díjas és Pataki-gyűrű díjas színművészek, továbbá Németh György zongoraművész és Csonka Ferenc Halmos Béla-vándordíjas prímás. A nyitóünnepségen adják át a Bodor Anikó-díjat, amelyet idén az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népzenei szakosztálya nyert el, valamint kiosztják a 2020-as év végén indított Így kell járni… néptáncoktatói képzésről szóló tanúsítványokat annak a mintegy 30 fiatalnak, akik elvégezték a képzést. A rendezvény keretében Gyurkovics Hunor képzőművész alkalmi tárlatát is megtekintheti a közönség.