2024. május 10., péntek

Új irányok a színpadon

Ötvenedik alkalommal tartják az Infant fesztivált Újvidéken

Miloš Lolić kabaréja nyitotta meg péntek este Újvidéken a jubileumi INFANT alternatív és új színházak nemzetközi fesztiválját. A Friedrich Dürrenmatt című előadást a Szlovén Nemzeti Színház mutatta be. Miloš Lolić főként Németországban és Ausztriában vált ismertté, de az elkövetkező időszakban két újvidéki színházban is rendez, előbb az Újvidéki Színházban, majd a Szerb Nemzeti Színházban. A fesztiválon látott kabaréja egy humoros történet vidám bankárokról, akik kirabolják az embereket saját halálukat megszervezve. 

A színházi esemény megnyitóján Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja is részt vett.

–  Az Infant kétségtelenül hozzájárul városunk népszerűsítéséhez. A fesztivál 1974-ben jött létre Malo pozorje néven, azzal a céllal, hogy népszerűsítse és összegyűjtse azokat a szabad, informális és nem intézményes színházi csoportokat és művészeket, akik új irányokat hoztak a színházművészetben. Ezt a mai napig folytatja, csak más név alatt, hiszen az idei rendezvényen is megmutatkoznak az  új színházi nyelvek és formák – mondta Rožić.

Jelenet a szlovén előadásból (Fotó: Dávid Csilla)

Jelenet a szlovén előadásból (Fotó: Dávid Csilla)

Vasárnap este az Evangélium Dosztojevszkij szerint című előadást élvezhette a közönség a Szerb Nemzeti Színház feldolgozásában. Tegnap, hétfőn, 21 órától pedig a Legenda című produkciót mutatta be a zágrábi Gavella Városi Drámaszínház a Péterváradi erődben.

 Az 50. INFANT zsűrijét Tanja Pjevac színésznő, Slobodan Skerlić forgatókönyvíró és rendező, valamint Dejan Dukovski drámaíró alkotja.

A díjazottak tiszteletére ma, kedden este a Szerb Nemzeti Színház társulata az Utolsó balkáni vámpír című produkciót adja elő, Dejana Dukovski drámáját Aleksandar Popovski állította színpadra.

Nyitókép: Jelenet a szlovén előadásból (Fotó: Dávid Csilla)