2024. május 10., péntek

Új könyvek

Apátlanok

Megjelent Sándor Zoltán legújabb novelláskötete, amely az Apátlanok címet kapta. Az írónak már több novelláskötete és egy regénye is napvilágot látott, a legutóbbi prózakötete egy elbeszélés-válogatás volt, ami A gonosz átváltozása címmel jelent meg 2018-ban. Az Apátlanok című kötet Zentán, a zEtna kiadó gondozásában jelent meg, első bemutatója szeptember elsején volt Magyarkanizsán, a 71. Kanizsai Írótábor alkalmával.

Vajon a morális parancs emberi természetünk részét képezi, vagy a vele összhangban levő magatartásformákkal csak a társadalmi konvencióknak igyekszünk eleget tenni? Van-e az embernek minden esetben választási lehetősége? Életünk valamennyi említésre méltó cselekedete tényleg szinte kivétel nélkül végig nem gondolt döntés eredménye? Ezekre és hasonló kérdésekre keresik, illetve igyekeznek megadni a választ Sándor Zoltán novelláinak hősei. Társadalmi kérdésekre igyekeznek reflektálni, a bennük lezajló erkölcsi küzdelmekre is rávilágítanak ezek a vallomások (ahogyan a könyv alcímében olvashatjuk).

Raichl Ferenc Szabadkán és Szegeden

Gordana Prčić Vujnović és Vass Géza közösen írt könyve Raichl Ferenc műépítészről, az ő életéről, munkásságáról és hagyatékáról szól. A könyv fő célja mégis leginkább a műépítész e két városban, vagyis Szabadkán és Szegeden tervezett épületeinek megismertetése az olvasóközönséggel.

A könyvben számos kép, tervrajz és leírás is szerepel a neves építész legszebb és legikonikusabb munkáiról, amelyek színesebbé és érdekesebbé, figyelemfelkeltőbbé teszik a könyvet. A kötet Raichl munkásságának 1895-től egészen az első világháborúig terjedő szakaszát mutatja be nekünk, a neobarokk stílustól kezdve egészen 1903-ig, amikor elkezdte alkalmazni a magyar szecessziót, amely mellett egészen szegedi pályafutása végéig ki is tartott. A könyv nemcsak a hozzáértő szakemberek számára, hanem az egyszerű olvasóknak is remek élményt nyújt, hiszen közelebb hozza nemcsak Szeged, hanem Szabadka városát is az emberekhez. Tanító és műveltető példával szolgál ez a könyv a kíváncsi és új, mégis valahogy múltbéli ismereteket megismerni kívánkozó olvasók előtt.
A könyv a Milko Egyesület gondozásában jelent meg.