2024. május 9., csütörtök

Virtuozitás, elhivatottság

Kurina Verebes Gusztáv prímást nagyszabású koncerttel köszöntötték ötvenéves pályafutása alkalmából Szabadkán

Hiszem azt, amikor kisgyermekként Kurina Verebes Gusztáv napközben az udvaron játszott, ha végigment az utcájukon, cigányzene, Mozart muzsikája, vagy épp dzsessz dallamok szűrődtek ki az ablakokon keresztül. A cigány muzsikusok gyakoroltak, vagy épp a saját örömükre zenéltek. A legvalószínűbb, hogy a kettő ugyanaz. S mivel Kurina Verebes Gusztáv tehetségesnek találtatott, és édesapja korai halála miatt a tanulás mellett pénzt is kellett keresnie, ő is gyorsan részesévé vált ennek a muzsikálásnak, amit mesterfokon művelt sok évtizeden keresztül. Erről győződhetett meg mindenki, aki hétfőn este ott volt a szabadkai Városháza dísztermében tartott koncerten, amellyel Kurina Verebes Gusztáv prímás ötvenéves pályája előtt tisztelegtek. Az ünnepelt egészségi állapota miatt nem prímáshegedűjével lépett fel, ezen az estén azt bizonyította, hogy a fehér és fekete billentyűkből is játszi könnyedséggel tud csodálatos dallamokat elővarázsolni.

Kurina Verebes Gusztáv ezúttal a fehér és fekete billentyűkből varázsolt elő csodálatos dallamokat (Fotó: Molnár Edvárd)

Kurina Verebes Gusztáv ezúttal a fehér és fekete billentyűkből varázsolt elő csodálatos dallamokat (Fotó: Molnár Edvárd)

Paskó Csaba karnagy, aki két műsorszám – egy palotás egyveleg és egy valcer – erejéig vezényelte az alkalmi zenekart, arra emlékeztetett, hogy Szabadka város tradíciójának ez is része, hisz egykoron a város és Palics igényes vendéglői cigányzenekar és cigányzene nélkül elképzelhetetlenek voltak. Ezt a hagyományt a Kurina család elhivatottan ápolja ma is, a családtagok közül sokan Európa különböző országaiban muzsikálnak, neves művészekkel koncerteznek a nagyvilágban.
Kurina Verebes Gusztáv is prímásként Magyarországon, Baden-Badenben és másutt estéről estére elkápráztatta a közönséget, gyakran saját szerzeményeit is játszva, ám ő mégis arra a legbüszkébb, hogy van utánpótlás, mindenekelőtt fia, valamint unokaöccsei és a legifjabb generáció tagjai, akik még zenedések, de tehetségükhöz nem fér kétség.

Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az esten – amelyen magyar nóta, csárdás, hamisítatlan cigányzene, népdal, de klasszikus mű is szerepelt – felléptek: ifj. Kurina Verebes Gusztáv (hegedűművész), Zsiga Pál (hegedűművész, koncertmester), id. Lakatos Miklós (főprímás), Juhász Kornél (az újvidéki Művészeti Akadémia hegedű szakos hallgatója), a Kurina Trió: Kurina Michael (cimbalom), Kurina János (zongora) és Kurina Ferenc (nagybőgő), valamint a közreműködők között volt Kis Tamás (hegedűművész), Németh György (zongoraművész), Kurina Manuel (hegedű), ifj. Kurina Ferenc (nagybőgő), Jovana Novaković (klarinét), Szabó Dékány Zsófia (ének), Juhász Gábor (ének), Csíszár István (ének), Radovan Marić (harmonika), Todor Dimić (harmonika), Farkas Ferenc (hegedű), valamint a hajdújárási-királyhalmi Petőfi Sándor Iskola kórusa.

Nyitókép: Molnár Edvárd