2024. április 30., kedd

Öröm volt a bábozás

Szombaton Óbecsén tartották meg a VIII. Bábfesztivált

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton az óbecsei Labud Pejović Óvoda alsóvárosi intézetében rendezték meg a VIII. Bábfesztivált, amelyet a házigazdák részéről Ferenc Magdolna igazgató és Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke, a szervezők nevében pedig dr. Szőke Anna, a VMÓE elnöke nyitott meg. A rendezvényen óbecsei, zentai, adai és magyarkanizsai óvónőkből álló bábcsoportok léptek fel, és a gyerekekből és óvodapedagógusokból álló lelkes közönség négy magyar és három szerb nyelvű bábelőadást láthatott.

Szőke Anna elmondta: az egyesület éveken át tartott bábkurzusokat, de elmaradt a bábelőadások bemutatása, a tapasztalatcsere lehetősége, ezért indították el nyolc évvel ezelőtt a bábfesztivált.

A célunk az volt, hogy ne csak színházak mutassanak be nagy ritkán egy-egy bábelőadást a gyerekeknek, hanem az óvónők is bábozzanak az óvodákban. Az elmúlt évek alatt tapasztalt legnagyobb fejlődést – a technikai lehetőségek mellett – abban látom, hogy az óvónők felszabadultabbak lettek, és ezt tartom a fesztivál legfontosabb eredményének is. A mi feladatunk az anyanyelv csiszolása, a gyerekek beszédkészségének a fejlesztése is, ezért az óvónőknek arra kell törekedniük, hogy helyesen, jól hangsúlyozva, színesen és zamatosan beszéljenek – mondta el Szőke Anna.