2024. május 10., péntek

Az utolsó dadaista előadás

Az Aleksandar Davić filmrendező emlékének szentelt újvidéki kiállításon tartott tárlatvezetést Zoran Pantelić

Az Aleksandar Davić: Az utolsó dadaista előadás című kiállítást október 14-én nyitották meg a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában, Újvidéken. A tárlat november 13-áig ingyenesen látogatható. Aleksandar Davić 1961-ben született és 2020-ban halt meg. Filmrendező, forgatókönyvíró, producer, oktató és színész volt.

– Az Aleksandar Davić: Az utolsó dadaista előadás című kiállítás a rendező egyik filmjéről kapta a nevét. A tárlatunk a művész négy évtizednyi, művészi munkájába enged betekintést– mondta Gordana Nikolić, a kiállítás kurátora.

 – Az utolsó dadaista előadás a szerző 1992-ban készült fontos antológiai műve. Az avantgárd törekvésekkel foglalkozik az akkori politikai tendenciák tükrében a 36 perces filmben. A kiállítás felállításakor az elképzelés az, hogy a fontos avantgárd elemekkel ábrázoljuk a szerzőt. A tárlaton továbbá megjelenik Davić pedagógiai tevékenysége, amely szintén az avantgárd hagyományokra támaszkodik.

Davić munkája során kísérleti eljárásokat és technológiai újításokat vezetett be a mozgókép előállításában. A sokszínű alkotó önállóan és társszerzőként számos dokumentumfilmet, kísérleti- és játékfilmet, zenei videót készített. Emellett a videószobrászat és a színház terepén is otthonosan mozgott. A tárlatot Zoran Pantelić, a művész egykori munkatársa és barátja vezette.

– Fontos kiemelni Davić eklektikus szellemét, semmihez nem kötődött kifejezetten, mindenben kipróbálta magát. Művész volt minden tekintetben. Technológiai tudása volt a legfontosabb eszköze, ezt szintén a művészetbe fektette. Valóban egy inspiratív személy volt. Mi pedig kifejezetten szerencsések vagyunk, hogy ismerhettük – hangsúlyozta Pantelić.