2024. május 21., kedd

Fekete komédia a sztereotípiákról

Császi Ádám új filmjének Tallinnban lesz a világpremierje, több magyar film is szerepel az A-kategóriás fesztiválon

Császi Ádám Háromezer számozott darab című filmjének az A kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) lesz a világpremierje – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

A közlemény szerint Észak-Európa élvonalbeli szemléje november 11-én kezdődik, és immár 26. alkalommal vonultatja fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait – köztük 4 magyar játékfilmet és 9 rövidfilmet – az észt fővárosban.

Háromezer számozott darab címmel a legnagyobb európai kisebbség, a romák művészi ábrázolásának ellentmondásairól készített fekete komédiát Császi Ádám. A tallinni fesztivál szervezői nyilvánosságra hozták, hogy az alkotást meghívták a Rebels with a Cause elnevezésű versenyprogramba, ahol először lesz látható november 18-án.

A Háromezer számozott darab című film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával – olvasható a film ismertetőjében.

A főbb szerepeket Farkas Franciska, az Örök tél, a Brazilok és az Aranyélet színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat egyik szereplője, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck német színész, rendező játsszák.

Császi Ádám (Viharsarok) új mozifilmje a valóságosan is bemutatott Cigány magyar című színdarab alapján készült, és a társulat szürreális utazását meséli el, amelyben elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

„Filmem célja az, hogy feltárja az ellentmondásokat, melyek a nyugati társadalmakban meghatározzák a kisebbségről való beszédet és kegyetlen groteszk szemlélettel állítsa pellengérre őket” – idézik a közleményben Császi Ádám forgatókönyvíró-rendező szavait.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Háromezer számozott darab társforgatókönyvírója Lengyel Balázs, operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Cseh Renátó, zeneszerzője Kalotás Csaba, koreográfusa Gergye Krisztián, vágója Kollányi Tamás, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Az alkotás a hazai mozikban jövőre lesz látható a Budapest Film forgalmazásában.

Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezését, a Larryt, Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró második mozifilmjét, a Jövő nyár című drámát és Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című alkotást is bemutatják Tallinnban.

Az egészestés alkotások mellett magyar élőszereplős rövidfilmeket és animációkat is bemutatnak a filmfesztiválon. Bárány Dániel Vacsora, Bogyó Péter The Pattern, Hárshegyi Vivien Felhők felett, Horesnyi Máté A kisebbik rossz, Kajlik Eszter Call Center, Turai Balázs Amok című rövid animációs filmjei, továbbá Gyimesi Anna Affricate és Vermes Dorka Alba Vulva című rövidfilmjei is meghívást kaptak Tallinnba, valamint a Lichter Péter és Máté Bori rendezésében készült Dr. Moreau című öko-horror rövidfilmnek is a Black Nights fesztiválon lesz a premierje.

A Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává vált az elmúlt 25 évben. A fesztiválon két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

A 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivált november 11. és 27. között rendezik meg, a magyar filmek premierjét az alkotók jelenlétében tartják.