2024. május 16., csütörtök

Olvasásnépszerűsítés a kor kihívásainak megfelelően

Kozma Adrienn: Az igényeket figyelembe véve kell a Szabadkai Városi Könyvtárnak kialakítani a saját, modern arculatát

Kozma Adrienn a nyár óta tölti be a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatói tisztségét. A Szegedi Tudományegyetem könyvtárinformatikus szakán szerzett mesterdiplomát. A szegedi egyetemi könyvtárban dolgozott több éven keresztül. Mindazt, amit tanult, amit jó, követendő példaként tapasztalt, szeretné megvalósítani a szabadkai könyvtárban is.

Egy XIX. századi patinás épületben hogyan néz majd ki a XXI. század könyvtára? Digitalizált tartalmak, amelyek a világ minden tájáról elérhetők, e-könyvek kölcsönzése, a nap 24 órájában működő könyvkölcsönző automata – a világ könyvtáraiban ez a mai kor igényeinek megfelelő szolgáltatás része. A digitalizálás a könyvtárban is nagy léptekkel halad. Mi minden szerepel még könyvtárigazgatóként a tervei között?

– Elsődleges célom jelenleg az állományok rendezése, ezért nagyobb hangsúlyt fektetek a háttérmunkákra. Ebbe beletartozik a digitalizáció is, ami folytatódik tovább és folyamatosan frissül. Emellett elkezdtük a régi és ritka könyvek, plakátok és kisnyomtatványok feldolgozását is, amivel egy nagy lemaradást pótolunk be. Ezekhez kapcsolódóan pedig új programsorozatot is szeretnék indítani Helytörténeti esték címen, aminek részletei még kidolgozás alatt vannak. Természetesen megmaradnak a megszokott gyermekfoglalkozások és a könyvbemutatók is.

Azért az olvasókkal való személyes kapcsolat, egy-egy kötet kézbe vétele, a könyv illata, a belelapozás izgalma semmivel össze nem hasonlítható jó érzés. Hogyan válhat olvasóbarátabbá, kultikus találkozási ponttá a Szabadkai Városi könyvtár? Hogyan lehet a gyermek- és felnőtt olvasókat nagyobb számban odavonzani az internet, közösségi tartalmak világában?

– Olyan programokat kell szervezni, amiken keresztül az emberek kapcsolatba kerülnek a könyvtárral. Ez valójában nem is olyan egyszerű, hiszen rá kell találni arra a formára, ami bevonzza a látogatókat. Könyvtártípusokként és korosztályok szerint is más az érdeklődés, és a könyvtárnak mindezt figyelembe véve kell kialakítania a saját „repertoárját”. Gyermekeknél jól működnek az eddig is megszokott foglalkozások, nagy az érdeklődés a tanítók részéről, nemrég Zentáról is érkezett egy csoport hozzánk. Nagyobb a kihívás a felnőtt korosztály esetében, ezért is készülünk új programsorozattal, illetve különféle olvasásnépszerűsítő programokat tervezek. Emellett sikeres együttműködéseink vannak más kulturális intézményekkel, amiket a tagok számában és a rendezvények tekintetében is szeretnék megerősíteni.

Évekig a szegedi Egyetemi Könyvtárban dolgozott informatikus könyvtárosként, mi az, amit az ott szerzett tapasztalataiból hasznosítani tud?

– Hasonló problémákkal nézünk szembe, mint a legtöbb könyvtár. Elsősorban a technológiák szempontjából láttam jó példákat, és amit csak lehet, szeretnék itt is megvalósítani. Nemcsak a felszereltség tekintetében, hanem a könyvtár belső berendezésével kapcsolatban is, amelyben már történtek apró változtatások. Másik fontos rész pedig a szolgáltatásokhoz és programokhoz kapcsolódik, amire szintén rengeteg pozitív példát láttam és sok olvasót vonzott be a könyvtárba. Manapság a látogatók minél gyorsabban szeretnének az információhoz hozzájutni, ezért is fontos a naprakész és rendezett állomány, amiben könnyű eligazodni. Másrészt felnőttek számára az olvasásnépszerűsítő „játékok” és előadások nagyon elterjedtek, amikből igyekszem majd beépíteni.

A minap csapatépítésnek is tekinthető kiránduláson jártak a könyvtár napja alkalmából. Milyen csapat, szakembergárda áll ön mellett, hogy mindezt, amit megálmodott, meg is valósítsa?

– Fontosnak tartom a jó munkahelyi légkört, s ezen a téren is sok a tennivaló. Ebből a célból is szerveztünk egy egynapos kirándulást a makói József Attila Városi Könyvtárba, amire nagyon pozitív volt a kollegák visszacsatolása. Úgy tervezem, hogy időnként beiktatunk hasonló csapatépítő kirándulásokat, nemcsak Magyarországon, hanem belföldön is. Az elvárt munkafolyamatokat minden osztálynak külön-külön osztottam le és kísérem végig, ellenőrzöm. Vannak olyan részek, mint például egy kiállítás elkészítése, ami kifejezetten ötletelést és csapatmunkát kíván, ezeket pedig kinevezett kollégákkal végezzük. Sikerült minden kollégával megismerkednem és igyekszem figyelni arra, hogy olyan munkakörbe kerüljön és dolgozzon, ami illik hozzá és szívesen végzi. Abban bízom, hogy ezzel a munkához való hozzáállásuk is pozitív irányba fog elmozdulni.