2024. május 9., csütörtök

Az utolsó vastaps

Véget ért a 45 éves Tanyaszínház 2023-as turnéja

Rendhagyó módon Kavillón fejezte be idei turnéját a Tanyaszínház társulata szombaton este. Az eredeti terv szerint Brazíliában játszották volna utoljára az Útkeresők című előadást, a szervezők azonban úgy döntöttek, nem hagyják a befogadó falujukat előadás nélkül, ugyanis a július 22-ére tervezett bemutatót meghiúsította a zivatar.

Bár az időjárás már kegyesebb volt a nézőkhöz és a színészekhez, az előadás teljes időtartama alatt villámok cikáztak az égen, a messzi távolban pedig morajlás hallatszott, de eső ezúttal nem esett. A délután folyamán minden résztvevő vetett egy pillantást a mobiltelefonján lévő időjárás-előrejelző alkalmazás radarképére, és a tervek is elkészültek rossz idő esetére, de szerencsére nem volt szükség rájuk.

Az előadás előtt három órával elkezdődött a sürgés-forgás: a fiúk színpadot építettek, a lányok jelmezeket vasaltak, cipőket tisztítottak, kelléket készítettek elő, a nézők pedig lassan megérkeztek és elfoglalták a helyüket. Itt látszott meg igazán, hogy mit is jelent egy kavillói előadás: hiába játszották el egy nappal korábban a közelben lévő Brazílián, mégis sokan ellátogattak a Tanyaszínház székházába.

A darab főszereplőjét, Kétszery Szabad Vilmost a turnén Kovács Frigyes és Kovács Nemes Andor felváltva alakította. Nem hiába mondták a szervezők, hogy érdemes mindkét színművésszel megtekinteni az előadást, hiszen teljesen más hangulatot tudnak neki adni. Annak ellenére, hogy szombaton este Kovács Frigyes alakította a darab színházigazgatóját, az egyik dalnál először Kovács Nemes Andor jellegzetes hangja, majd ő maga is feltűnt. Sikolyok, vastaps, meglepett és mosolygós arcok jelezték, hogy ez bizony egy feledhetetlen pillanat volt.

A Tanyaszínház ezzel az előadással búcsút vett az idei turnétól, de a következő nyáron újra útnak indul, hogy ismét feledhetetlen pillanatokat szerezzen egész Vajdaságban.

Nyitókép: Egy képen mindenki, aki hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön a Tanyaszínház idei előadása (Kállai Göblös Nikoletta felvétele)