2024. május 9., csütörtök

Elhunyt Greguss Sándor író

Elhunyt Greguss Sándor, akivel tavaly novemberben találkozhattak a vajdaságiak, amikor feleségével, dr. Fodor Réka missziós orvossal Tóthfaluban, Szabadkán és Zentán beszélt hitről, hivatásról.

Greguss Sándor író, költő, filmkészítő, l954-ben született Budapesten, Írásai 16 éves korától jelentek meg Magyarországon. Tanulmányai elvégzése után matróznak állt, majd jókora kerülőkkel jutott el a természet-, portré- és dokumentumfilmek készítéséig. „A filmjeimben mindig az érdekelt, azt akartam megörökíteni, ami elvész, eltűnik napjainkban a világból. Megtapasztaltam, hogy minél pontosabban mutatok rá valamire, története annál drámaibbá válik. Nehéz eldöntenem, mennyire jó, illetve mennyire sajnálatos, hogy a ránk bízott természetben, a gyermekeink életében és közvetlen környezetünkben találtam meg a legtöbb témát ezekhez a munkáimhoz” – vallotta.

Feleségével, dr. Fodor Rékával közösen hozták létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, hogy orvosi missziókat szervezzenek a fekete kontinensen. Az alapítványi munkában elsősorban a szervezői feladatokat és a segítő hátteret képviselte. Igazi jó értelemben vett kalandor, ám életének legnagyobb kalandja 2017 februárjában kezdődött, amikor is egy kivizsgálás során egy orvos közölte vele, hogy csak néhány hete van hátra. Abból a betegségéből felgyógyult, és írigylésre méltó aktivitással dolgozott, többek között részt vett az alapítvány ötödik nigériai misszióján. Sajnos most a legújabb betegséggel már nem tudott megbirkózni.

– Greguss Sándor életének jelmondatát a Teremtés Könyvéből választotta: „Legyen világosság!” – olvasható az afreka.hu honlapon.

Nyitókép: Lambert Attila fotója, Magyar Kurír