2024. május 8., szerda

Kevesebb külföldi filmes forgat Szerbiában

Szerbia túl drága helyszínné vált még a nagy külföldi filmgyártók számára is.

Az idei nyár forró napjaiban nemrég fejeződött be a Citadella India című tévésorozat forgatása szerbiai helyszíneken, de sokkal kevesebb külföldi forgatócsoport tartózkodik hazánkban, mint a korábbi években. Erre – mint a Danas megtudta – nemcsak a hollywoodi forgatókönyvírók és filmesek sztrájkja van kihatással, hanem a hazánkban tapasztalható nagymértékű áremelkedés is.

Dejan Conić producer, a Clockwork Film Production tulajdonosa a közelmúltban fejezett be egy nagy projektet az Amazon Prime, az Amazon legnagyobb streaming hálózata számára. A nagy költségvetésű Citadella India egy akciófilm-sorozat, amelyet a két legnagyobb indiai sztár, Raj & DK rendezett.

– Ők a szerzői a világ valaha volt legnézettebb Farzi – Hamisítványok című indiai sorozatnak, amely világszerte nagy sikert aratott. Amit mi csinálunk, az a Citadella-projekt része, ami három sorozatból áll: a Citadella Amerika, a Citadella Olaszország és most a Citadella India. A filmes történet egy több száz éve létező, az emberi fajt védő titkos szervezetet követ, és ahol nagy a baj és a zűrzavar, ott a Citadella ügynökei megoldják ezeket a helyzeteket. Rengeteg akciójelenet van benne. Pancsován is forgattunk, ahol szó szerint lezártunk több utcát, kamionokat borítottunk fel, autóbalesetet „okoztunk”, ami természetesen megnehezítette az ott élő emberek életet, viszont fantasztikus fogadtatásban volt részünk, mindenki türelmes és jó szándékú volt – emelte ki a producer.
Mint mondta, a forgatás Belgrádban, a Nemzeti Múzeumban folytatódott, amit ebben a sorozatban százmillióan láthatnak majd világszerte.

– A Citadella akciójeleneteiben a szerb főváros legvonzóbb helyszínei jelennek meg, de a smederevói erődben és város közelében a Karađorđević-uralkodóház egykori rezidenciájában is. Ez a sorozat Szerbiának turisztikai szempontból hatalmas reklámot jelent. A Citadella a legnagyobb sorozat, amit az Amazon idén készített –  hangsúlyozta Dejan Conić.

Ezt az optimizmust nem osztja a Work in Progress, a legelismertebb produkciós cég, amely elsőként hozta el Hollywoodot Szerbiába, Ralph Fiennesnek köszönhetően, aki 2011-ben forgatta szerbiai helyszíneken a Coriolanus című filmet, és ennek köszönhetően olyan sztárok érkeztek hozzánk, mint Kevin Costner,  Salma Hayek vagy Pierce Brosnan. Amint az a Work in Progress cégtől kiderült, ezen a nyáron egyetlen projektje sincs, hiszen a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt leállították egy nagy amerikai film Szerbiában tervezett két hetes forgatását. Mint a Work in Progress tulajdonosa rámutatott a Danas számára, a forgatókönyvírók sztrájkjánál sokkal nagyobb probléma a drasztikus szerbiai áremelkedés.

– Ezt a játékfilmet minden bizonnyal leforgatjuk, mivel szerződésünk van, és a sztrájk valamikor úgyis véget ér, de nem tudjuk, mit tegyünk ezután, mert nagyon megdrágultak a szállodák, éttermek, szolgáltatások, a forgatócsoportok napidíjai. Ezáltal mi is emelésre kényszerülünk. Mindennek az ára az egekbe szökött – tudták meg a Work in Progress produkciós cégtől, amely szerint most Románia és Bulgária kifizetődőbb a filmkészítéshez.

Mint Tanja Mitić, a Szerb Filmszövetség képviselője a Danasnak elmondta: az áremelések ellenére Szerbia továbbra is vonzó célpont a külföldi produkciók számára, elsősorban a gyönyörű helyszínek, a tapasztalt filmes szakemberek miatt.

– Nem vagyunk olcsók, de minden bizonnyal még mindig megfizethetőbbek vagyunk, mint más európai országok. Figyelnünk kell a többi ország kínálatát, és ez alapján alakítani az árakat – magyarázza Tanja Mitić. Fontos, hogy Szerbia és Belgrád továbbra is vonzó helyszín legyen a filmforgatáshoz, amit csakis alacsonyabb árakkal és profi hozzáállással lehet elérni.

– A forgatási engedélyek kiadásának megkönnyítéséhez különösen hozzájárulna egy filmes iroda megnyitása Belgrádban, amely a különböző engedélyek beszerzését megkönnyítené és a forgatás megszervezésében is segítene – mutat rá a Szerb Filmszövetség nevében Tanja Mitić.