2024. május 9., csütörtök

Még egy ragyogó visszajelzés

Mészáros Árpád színművésszel az Újvidéki Színház III. Richárdja kisvárdai fődíja és a neki ítélt színészi díj kapcsán beszélgettünk

Mint ismeretes, június 23. és július 1. között rendezték meg a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen az Újvidéki Színház kiemelkedően szerepelt. Igen erős volt a mezőny, mások mellett Szabadkáról, Temesvárról, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint látható volt a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója és budapesti Pinceszínház szervezésében határon túli alkotókkal megvalósult előadás is. Kilenc nap alatt huszonhat színpadi produkció került színre.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját az Újvidéki Színház vehette át a III. Richárd című előadásáért, Dejan Projkovszki rendezésében.

– A társulat egységes stílusban és csapatmunkával szolgálja a címszereplő játékát. A képi világ és a zene egy olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot – állt a zsűri indoklásában. Mészáros Árpádnak, a társulat színészének munkáját külön elismerték, ő a Kisvárdai Várszínház díját is átvehette III. Richárd bravúros megformálásáért.

– Valamennyiünk nevében mondhatom, hogy a Kisvárdai Fesztiválon elért eredmény egyfajta megkoronázása a 2022-es és 2023-as évadnak. Ez mindenképpen egy jó visszajelzés, hogy érdemes ezzel foglalkozni, érdemes tovább csinálni, mert jó úton vagyunk. A fesztiválon szereplő 17 színház a legjobb előadásait mutatta be, ezért is gondolom nagy eredménynek azt, hogy mi kaptuk a legnagyobb elismerést – mondta Mészáros Árpád.

Fotó: Újvidéki Színház honlapja

Fotó: Újvidéki Színház honlapja

Az Újvidéki Színház tavaly mutatta be Shakespeare drámájának feldolgozását, amit azóta több helyen is díjaztak.

– A produkcióval megnyertük az Osztatlan színház-hatás elnevezésű színházi fesztivált Mladenovacon, valamint a Pataki-gyűrű díjat is Richárd megformálásáért kaptam. Azt gondolom, az előadás sikeressége abban rejlik, hogy nagyon jó együttműködésünk van a rendezővel. Kialakult egy bizalmi viszony, amelyben könnyebben születnek meg ütős, bevállalós jelenetek is. A III. Richárdban van néhány olyan bevállalós jelenet, amely nem mindennapi, és akár gyomorforgató is lehet, de nem volt semmi akadálya, hogy maradéktalanul teljesítsük a rendező elképzelését.

Nagyon sok jó visszajelzést kapunk a produkcióval kapcsolatban, ugyanakkor vannak negatív kritikák is. A kisvárdai közönség például döbbenettel fogadta az előadás látványvilágát, viszont az előadás végén, a tapsból egyértelműen az jött le, hogy nagyon tetszett nekik – tette hozzá a színész, akinek elmondása szerint az eddigi legnehezebb szerepe ez volt.

 – Megterhelő fizikailag és pszichikailag is. A testtartás és a mérhetetlen gonoszság együtt igazán embert próbáló feladat. Ennek ellenére mindannyian szeretjük játszani az előadást, és reméljük, hogy jövőre is minél több helyen láthatja a közönség – zárta a beszélgetést Mészáros Árpád.