2024. május 11., szombat

Mesterséges intelligencia és csapatépítés

Megkezdődtek a VM4K nyári táborai Szabadkán

Mint minden évben, idén nyáron is több ingyenes tábort szervezett meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Szabadkán. A lurkók választhattak az informatikai-, a gyermek- és a kamasztábor között, kortól és érdeklődési körtől függően.

– A hétfői nappal megkezdődött a VM4K nyári táborsorozata. Ezek közül az egyik az informatika tábor, amit már évek óta megszervezünk. Ezzel egyidejűleg kezdetét vette a kamasztábor is. Mindkettő öt napon át tart. Jövő héttől a szokásos gyermektáborunk fog kezdődni, amely 6–10 éves gyermekek számára nyújt izgalmas, értékes és élménydús hetet. Bácska-szerte nagyon sokan ismerik már a VM4K táborait. Azt tapasztaljuk, hogy amint meghirdetjük őket, már aznap vagy másnap megtelnek a férőhelyek, azt követően már csak várólistákat tudunk készíteni – mondta el nekünk Kosányi Tamás, a VM4K képzési szakreferense.

Az informatika táborra való túljelentkezés miatt idén három csoportot indítottak, két kiscsoportot a 8–11 éves gyerekeknek és egy nagycsoportot a 12–14 éves korosztálynak. A foglalkozások délelőtt vannak a kicsiknek, a nagyoknak pedig délután.

– Az idei téma a Mesterséges intelligencia képekben címet viseli. A célom az volt, hogy kreatív módon használjuk a mesterséges intelligenciát. A gyerekekkel szeretném megismertetni ezt a témakört. A tábor végén egy művészi alkotás születik majd, fotókat, képeket fognak készíteni – fejtette ki Vörös Csaba informatikus, a tábor vezetője.

Van, aki először, van, aki már többedik alkalommal vesz részt a táborban. Elnézve a csemetéket, nagyon élvezik a tábor hangulatát.

– Már negyedik alkalommal veszek részt az informatika táborban. Azért jelentkeztem, mert nagyon érdekel az informatika és a mesterséges intelligencia és szeretném megtanulni használni azt – osztotta meg velünk Búcsú János, az egyik résztvevő.

Gál Hermina felvételei

Gál Hermina felvételei

A kamasztábor részvevői 14 és 18 év közötti fiatalok. Számukra az ötnapos tábor egész naposaknak tekinthető, hiszen a délelőtti műhelymunkához délutáni csapatépítő programok is társulnak.

– A kamasztábor címe Egymás szemében – hogyan látok másokat és hogyan látnak mások engem? Társas kompetenciákat, társas készségeket fejlesztő tábor. Igyekszünk rámutatni arra, hogy nem vagyunk egyformák, de attól még jól tudunk egymáshoz kapcsolódni, csak meg kell, hogy legyen a kellő nyitottság és az ítélkezésmentes hozzáállás. A cél a csapatépítés és az együttműködés – emelte ki dr. Klinovszky Andrea szakpszichológus, a kamasztábor vezetője.

A csapatépítő játékokon és feladatokon kívül délután közös városnézés, kirándulás várja a kamaszokat. A csapatban több vidékről érkezett résztvevő is van, így Felsőhegyről, Zentáról, Szabadkáról és környékéről. A vidékről érkezett fiatalokat a diákotthonban szállásolták el.

– Azért jelentkeztem, mert nagyon érdekesnek tűnik, ahogy már a címe is roppant figyelemfelkeltő. Fejlődni tudunk, komolyodni és jobban átlátni a dolgokat. Eddig azt tapasztaltam, hogy nagyon aranyos mindenki és jó a csapat. Én már most jönnék legközelebb is – mesélte mosolyogva Kelemen Panna, aki Zentáról érkezett a táborba.

Hasonló lelkesedéssel beszélt nekünk Matykó Ádám is, aki szintén Zentáról jött az idei kamasztáborba.

– Anyukám szólt erről a táborról, és gondoltam, megnézem, hátha szerzek ismeretséget, barátokat. Eddig nagyon érdekes, élvezem. Volt egy kis ismerkedés, emellett szabályokat hoztunk közösen, amiket be kell tartanunk –  mondta Matykó Ádám.

Aki lemaradt a nyári táborokról, ne szomorkodjon, hiszen a VM4K télen is megszervezi ezeket.