2024. május 13., hétfő

Két magyar előadást is díjaztak

Nagybecskereken tegnap este befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

A díjkiosztóval és a Crna Gora-i Nemzeti Színház vendégjátékával zárult tegnap este Nagybecskereken a Vajdasági Hivatásos Színházak 72. Fesztiválja. Az Anđelka Nikolić rendező, Svetislav Jovanov drámaíró és Patrik Lazić rendező összetételű zsűri 7 színház 10 előadása közül választotta ki a legjobbakat.

A seregszemle legjobb előadása a Szarajevói Nemzeti Színház és a MESS Fesztivál közös produkciója, a Što na podu spavaš lett, amelyet Kokan Mladenović rendezett.

A legjobb gyerekelőadás díját a Szabadkai Gyermekszínház Tamara Kučinović által színpadra állított Ne idi daleko című szerb nyelvű előadása érdemelte ki.

A legjobb férfi főszereplőnek járó színészi díjat Aljoša Đidić kapta a Mefisztó című produkcióban nyújtott alakításért, a legjobb női főszereplő pedig Maja Izetbegović lett, aki a Što na podu spavaš című előadásban játszott.

A legjobb epizódszereplő díját Julija Petković vehette át Maša szerepéért a Zombori Nemzeti Színház Sirály című darabjában.

A gyerekeknek szóló produkcióban nyújtott legjobb alakításért járó elismeréssel Viktorija Palfit díjazták, a Ne idi daleko című előadásban nyújtott szerepmegformálásáért.

Lúdas Matyi (Fotó: Kecskés István)

Lúdas Matyi (Fotó: Kecskés István)

A legjobb díszletért járó díjat Marijela Hašimbegović kapta a Što na podu spavaš című előadás színpadi látványvilágáért. A legjobb jelmez díját Marina Sremac vehette át a Mefisztóban szereplő kosztümökért.

A Tihomir Mačković díjat Irina Somboracnak ítélték oda a Pradevojčica című előadás bábjainak megalkotásáért.

A legjobb zenének járó díjat Dimitar Andonovski kapta a Don Juan című produkció zenei világáért. A Terék Anna műve nyomán, Lénárd Róbert rendezésében készült Láthatatlan kölykök című előadás szövege pedig különdíjban részesült. Szintén különdíjas a Szabadkai Gyermekszínház Lúdas Matyi című előadás koreográfiájáért Kovács Tibor és a színpadi mozgás megálmodásáért Ricz Ármin.

Az Ivana Mirkov Vlačić Emlékdíjat Irina Somborac kapta a Desanka Maksimović műve nyomán készült Pradevojčića című előadás képi világáért.

A Színművészek Szövetsége által a legjobb fiatal színésznek odaítélt díj, a zsűri egyhangú döntése alapján Darko Radojevićhoz került, a Što na podu spavaš című produkcióban nyújtott alakításért.

Nyitókép: Lúdas Matyi (Fotó: Kecskés István)