2024. május 9., csütörtök

Erős kötődés

Bordás Győző és Bordás Attila Csatorna született című kötetét mutatták be a szabadkai VM4K-ban

Nemrég látott napvilágot Bordás Győző prózaíró, szerkesztő, és Bordás Attila, tárgyi néprajzkutató Csatorna született című kötete, amely a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Intézet és a Tiski cvet kiadó gondozásában jelent meg. A kötetet csütörtök este mutatták be a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A kétnyelvű kiadvány Kiss József építész, tervező életművét és a Ferenc-csatorna történetét dolgozza fel, magyarul és szerbül. Az est folyamán Bordás Győzővel Buzás Mihály, lapunk szerkesztője beszélgetett.

Ahogyan azt megtudhattuk, a Ferenc-csatornához több jelentős évforduló is kötődik. Tavaly volt 220 éve annak, hogy a csatorna hajózhatóvá vált, továbbá idén emlékezünk meg Kiss József születésének 275. és a halálának 210. évfordulójáról.

Ahogyan azt Bordás Győzőtől megtudhattuk, sok év kemény munkája van a könyvben, de a csatorna iránt mindig is erős kötődést érzett, és a története már régóta foglalkoztatja:

Buzás Mihály és Bordás Győző a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Buzás Mihály és Bordás Győző a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

– A gyerekkorom óta érdekel. Ott tanultunk meg úszni. Amikor elmentünk a közepére és leereszkedtünk a csatorna fenekére, ihattunk is a vízből. Nagyon sok izgalmas élményem van a csatornával kapcsolatban. Manapság is, amikor csak meghallom a csatorna szót, rögtön fülelek, hogy hallok-e valami újdonságot. A könyvet a bátyámmal írtam, aki néhány évvel ezelőtt elhunyt. Előtte azonban egyebek közt Kiss József építészeti érdemeivel foglalkozott. Kiss Józsefnek nem csak a csatorna fűződik a nevéhez, száraz- és vízimalmokat is tervezett, iskolákat, sőt templomokat, emellett lakóépületeket is. Ha pedig már itt vagyunk Szabadkán, hadd mondjuk el azt is, hogy Kiss József itt, a városban is megfordult. A bátyám írásából az is kiderül, hogy a dokumentumok szerint, az irodájával részt vett a régi városháza bővítésének a tervmunkálataiban is, emiatt egy időre Szabadkára költözött, hogy felügyelje a munkálatokat  – hallottuk Bordás Győzőtől, akinek elmondása szerint a kiadó ragaszkodott a szerb szöveghez, de vállalták a megbízatásnak ezt a részét is, mert Kiss Józsefről magyar nyelven sok mindent olvashatunk, több irodalmi mű is megjelent a csatornáról, szerbül pedig nem.

A VM4K-ban az est folyamán a szervezők és a közönség Bordás Győzőnek azért is gratulált, mert nemrég ünnepelte a 75. születésnapját.

Nyitókép: Buzás Mihály és Bordás Győző a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)