2024. május 15., szerda

Mi ide tartozunk

Szemerédi Fanny Otthontalanok című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban

Csóka után, kedd este a Szabadkai Városi Könyvtárban is bemutatták Szemerédi Fanny Otthontalanok című kötetét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A kötet a VMMSZ által kiírt Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton külön dicséretben részesült. Szemerédi Fanny a Zentai Gimnázium végzős diákja. Első kötete Nem hiszem el címmel a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jelent meg 2016-ban. Az Otthontalanok a Forum fiatal szerzők számára kiírt pályázatán sikerrel szerepelt és kiadták.

A könyvbemutatón Szemerédi Fannyval Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett.

– Amikor azt láttuk, hogy egy ilyen fiatal szerzővel van dolgunk, úgy gondoltuk, hogy ezt szem előtt tartva készítjük el a könyvet. A szerkesztésére egy fiatal alkotót kértünk fel, Fehér Miklóst, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája, grafikai szerkesztőnek és illusztrátornak egy első kötetes alkotót, Becskei Anikót, a kiadó részéről pedig Sági Varga Kinga és Csernik Előd felügyelte a munkálatokat – mondta Virág Gábor. Szemerédi Fannytól megtudhattuk, hogy amikor hozzáfogott az íráshoz, nem egyből könyvben gondolkodott:

– Mindkét kötetem úgy jött létre, hogy megfogalmazódott bennem a történet, azután pedig kibontakozott.

Szemerédi Fannyval Virág Gábor beszélgetett (Fotó: Lukács Melinda)

Szemerédi Fannyval Virág Gábor beszélgetett (Fotó: Lukács Melinda)

Az írás ugyanúgy hozzátartozik a mindennapjaimhoz, mint az olvasás – hallottuk Szemerédi Fannytól. Az Otthontalanok egy vajdasági faluban játszódik, talán épp Csókán, Szemerédi Fanny szülőfalujában, és fiatalokról szól, de arról is, hogy mennyire mélyek azok a bizonyos gyökerek, amelyek a szülőföldhöz kötnek.

– A főhős családtagjai és barátai közül is sokan külföldön élnek, ritkán találkoznak, ennek ellenére a karakterek kitaláltak, nem a valós életből merítettem. Ami a generációmat illeti, sokan vacillálnak, hogy melyik országban folytassák a tanulmányaikat. Úgy tűnik, hogy senki sem biztos a dolgában. Azzal sem vagyunk tisztában, hogy melyik országban tudjuk elképzelni az jövőnket. Úgy érzem, hogy sok embernek nincs más választása, minthogy külföldön próbáljon meg boldogulni. A tanulók közül sokan azért mennek Magyarországra tanulni, mert a számításaik szerint ott előbb tudnak majd elhelyezkedni. Ebben lehet igazság, de azt sem szabad elfelejteni, hogy mi ehhez a területhez tartozunk, itt töltöttük a legfontosabb éveinket. Barátságok, szerelemek alakultak ki, és szakadnak meg a távozással – hallottuk a szerzőtől.

Virág Gábor elmondása szerint Szemerédi Fanny könyve ugyan ifjúsági regény, de ajánlatos az idősebbeknek is elolvasni, mert betekintést nyújt a fiatalok gondolkodásmódjába.

Nyitókép: Szemerédi Fannyval Virág Gábor beszélgetett (Fotó: Lukács Melinda)