2024. május 10., péntek

Őseinket felhozád

Új kiállítás nyílt az óbecsei Városi Múzeumban

A korai középkor és a magyarok bejövetele idejéből származó leletekből nyílt kiállítás pénteken este az óbecsei Városi Múzeumban. Az Őseinket felhozád elnevezésű tárlat egyik különlegessége a Péterrévén talált csontváz, amelynek a koponyája alapján a budapesti Természettudományi Múzeumban Gábor Emese portrészobrász rekonstruálta a X. századi nő hű arcmását.

A tárlat egyik különlegessége a csontváz (Kancsár Izabella felvételei)

A tárlat egyik különlegessége a csontváz (Kancsár Izabella felvételei)

A X. századi nő hű arcmása is megtekinthető a kiállításon

A X. századi nő hű arcmása is megtekinthető a kiállításon

Gábor Emese portrészobrász rekonstruálta a X. századi nő hű arcmását

Gábor Emese portrészobrász rekonstruálta a X. századi nő hű arcmását

– Az arcrekonstrukció azt jelenti, hogy egy koponyára visszaépítem az eredeti arcot, ami egy tudományos, antropológiai és anatómiai munka. Ez a munka több hónapot vesz igénybe. Nagyon szép, ép koponya volt, jó volt vele dolgozni, meglepetés, hogy milyen, szinte mai arcú hölgy áll előttünk. Ezt az arcrekonstrukciót ötven mérőpont alapján építettem fel. Ez az arc egy 19 és 23 év közötti leány arca, europid típushoz tartozik ez a koponya, és ezt az arc is visszaigazolta. Nagyon kevés, két-három százalékban lehetnek benne ázsiai jegyek – fogalmazott a portrészobrász.

Szombaton a Magyar-Turán Alapítvány és a Délvidéki Turán Egyesület szervezésében honfoglalás kori harci- és viseletbemutató várta az érdeklődőket, de egy autentikus nomád jurtát is megtekinthettek a látogatók. Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója „A honfoglalás kori magyarság a természettudományos kutatások tükrében” címmel tartott előadást.

Nyíltegez és nyílvessző

Nyíltegez és nyílvessző

– Szerintem egy történelmi pillanat ez, hiszen itt a Délvidék, Vajdaság utóbbi évtizedeiben ez az első olyan alkalom, hogy egy kicsit áttekintőbb képet lehet mutatni egy kiállítás kapcsán a honfoglaló magyarságnak a hagyatékából. Itt megjelenik ennek a korszaknak néhány fegyverrekonstrukciója, megjelennek a lószerszámok, női ékszerek. Itt látható egy szablyarekonstrukció, és különböző, honfoglalás kori, eredeti tárgyak alapján készült rekonstrukciók. Bemutatja nemcsak azt, hogy milyen tárgyakat használtak, hanem azt is, hogy az őseink kultúrája milyen nagy volt, micsoda ötvösművészet, micsoda díszítőművészet volt, és hogy ez egy olyan dolog, amit minden magyar embernek, sőt minden helyi közösségnek érdemes tudnia – mondta Bíró András Zsolt, aki egyben a rendezvény partnerszervezetének, a Magyar-Turán Alapítványnak az elnöke is.

Szablya és tarsoly másolata

Szablya és tarsoly másolata

A kiállítás szerzője, Raško Ramadanski archeológus kurátor szerint ez a kiállítás remélhetőleg csak a kezdete a magyar partnerekkel való további együttműködésnek. Az óbecsei Városi Múzeum munkatársa elmondta, abban reménykednek, hogy a közeljövőben kibővíthetik ezt a történetet azoknak az Óbecse környéki helyeknek a kutatásával, mint a Botra, a Perlek, a Csík, Pecesor. Hozzátette, hogy régészeti anyagot csak szisztematikus kutatással lehet gyarapítani.

Tojzás Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója közölte, hogy az intézmény már nagyban készül a múzeumok éjszakájára is.

– Májusban a múzeumok éjszakájára már a következő kiállítással készülünk, ami a Múzeum a kulisszák mögött címet viseli, ahol szeretnénk egy belátást adni a látogatóknak arról, hogy milyen egyéb szakmai munka és élet folyik a múzeumban, az irodákban, a műhelyekben és azokon a részeken, ahol kevesebbet járnak. Számos műhelymunkát is szervezünk – mondta az igazgató.

Harci- és viseletbemutató is várta az érdeklődőket

Harci- és viseletbemutató is várta az érdeklődőket

Az Őseinket felhozád elnevezésű különleges tárlat április végéig várja a látogatókat, amelynek keretében a múzeum műhelymunkákat is szervez minden korosztálynak.

Nyitókép: Harci- és viseletbemutató is várta az érdeklődőket