2024. május 9., csütörtök

Játsszatok minél többet!

Bemutatták a Harisnyás Pippi című előadást Újvidéken

Nagy sikere volt vasárnap este az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad kisebbik csoportja által bemutatott Harisnyás Pippi című előadásnak. A csapat Astrid Lindgren, svéd gyermekkönyv- és forgatókönyvíró Pippi-történetét dolgozta fel. Pippi vidám karaktere azt az üzenetet hordozza, hogy a gyerekek minél később nőjenek fel, és játsszanak minél többet!

Figura Terézia, a Színes Szilánkok Diákszínpad vezetője az előadás után elmondta, hogy már régóta tervezi színre vinni a Harisnyás Pippit a diákszínpadosokkal, de meg kellett várni, hogy jöjjön egy olyan csapat, amelyikkel ez lehetséges.

– Huszonhét év diákszínpadozás van a hátam mögött. Ez körülbelül kilenc generációt jelent, akik kiröpültek a fészekből. Mindegyiknél más-más trükkök váltak be, másként kellett hozzájuk állni. Az idő hozadéka, hogy az újabb generációk sokkal lendületesebbek, csintalanabbak. Emiatt állandóan tanulnunk kell, továbbképezni magunkat. Nem az a célunk, hogy a gyerekek kipróbálják magukat egy-egy előadás erejéig, hanem, hogy ha egyszer sikerült őket becsalogatni ebbe a varázslatba, hosszú ideig velünk maradjanak, mert egy csapattal akkor lehet igazán eredményesen dolgozni, ha sikerül összeérniük, ha maguk is érzik, hogy csapattá formálódtak. Emellett, habár büszkeség az, hogy nagyon sok színész kollégám diákszínpadosként kezdett, nem az az elsődleges cél, hogy színészeket neveljünk, hanem, hogy fejlesszük az önbizalmukat, a beszédkészségüket, hogy bárhol és bármikor ki tudjanak állni a legnagyobb magabiztossággal – tette hozzá Figura Terézia.

Az előadást Dudás Dániel és Ladisity Nóra készítette el a gyerekekkel, Veselin Bojdev szövege alapján, aki előzőleg bábelőadást készített a Harisnyás Pippiből, a Szabadkai Gyermekszínházban. Dudás Dániel elmondta, hogy nagy kihívás volt ez számára, mivel ez volt az első előadása, amit rendezett.

– Előzőleg már foglalkoztam gyerekekkel, de nem mint rendező, csak különböző foglalkozásokat tartottam, játékokat és gyakorlatokat csináltam velük. Foglalkoztam rendezéssel az egyetemen is, de a gyakorlatban egészen más lendülettel álltam neki. Örömteli volt a próbafolyamat a gyerekekkel. Nagyon sok mindent kaptam tőlük, úgy érzem, hogy ezáltal én is több lettem – mondta Dudás Dániel.

Mennyi 12x3? (Fotó: Albert Éva)

Mennyi 12x3? (Fotó: Albert Éva)

Harisnyás Pippi karakterét ketten alakították. Mindketten nagyon ügyesen magukévá tették a szerepet.

– Pippi egy nagyon érdekes kislány, egyedül él egy házban, és mindenféle érdekes játékot talál ki magának és a barátainak. Nem érdeklik a komoly dolgok, mindent viccnek vesz. Pippi karakterében magamra ismertem, mivel néha én is szoktam úgy viselkedni, ahogy ő, úgyhogy nem volt nehéz a szerep. Nagyon szeretek színpadon lenni, jól érzem magam a közönség előtt, minden alkalommal alig várom, hogy bemutassuk azt, amin dolgoztunk – mesélte Zavarkó Zoé.

Varga Gréta nemrég csatlakozott a diákszínpad csapatához, de rögtön főszerepet kapott. Hasonlóan élte meg Pippi karakterét mint Zoé, de sikerült belevinnie a saját személyiségét is a szerepbe.

– Alig akartam elhinni, hogy megkaptam ezt a szerepet. Nagyon örültem a főszerepnek. Izgalmasak voltak a próbák. Azért kezdtem színészkedni, hogy legyőzzem a lámpalázamat, és úgy érzem, hogy Pippi szerepében ez sikerült is, mert amikor kijöttem a színpadra, már csak egy egész kicsit izgultam csak, és sikerült magamat adni – mondta Gréta.

Az előadás telt ház előtt zajlott és vastaps követte.

Nyitókép: Mennyi 12x3? (Fotó: Albert Éva)