2024. május 9., csütörtök

Ladik Katalin Újvidéken átvette a Sava Šumanović-díjat

Öt napos munkabeszüntetésre szólítottak fel az ügyvédek

A Sava Šumanovićról elnevezett képzőművészeti eredményekért járó díjat 1999 óta ítélik oda. A rangos elismerést az újvidéki Art Expo, A Bel ArtGaléria, a Zlatno oko Vizuális Kulturális Központ, illetve az Újvidéki Vásár kezdeményezésére alapították. A Svetlana Mladenov művészettörténész és művészetkritikus, Vesna Latinović kulturális menedzser, a Bel Art Galéria igazgatója és Sava Stepanov művészeti kritikus összetételű szakzsűri döntése alapján idén Ladik Katalin konceptuális művész, előadóművész, költő és színésznő kapta a díjat. A művésznő pénteken az újvidéki Nemzetközi Könyvvásár és Art Expo elnevezésű művészeti kiállítás keretében rendezett ünnepségen vette át az elismerést.

– Ladik Katalin művészi életrajza a múlt század hatvanas éveiben kezdődött. Bátor, szürrealista költőként jelent meg, amely nagymértékben irritálta a szocialista társadalom olvasóit és közvéleményét. Hamarosan aktívan bekapcsolódott az avantgárd eseményeibe. Mindig azt vallotta magáról, hogy  művészi tevékenysége saját költői eszméi megvalósításának igényéből fakad, újvidéki multikulturális és többnyelvű múltja nevelte arra, hogy szabadon bánjon a nyelvvel és annak lehetőségeivel. A hetvenes években konceptuális művészettel foglalkozott, és részt vett a Bosch+Bosch csoport munkájában. Valószínűleg ő a legkorábbi performance-művész hazánkban, de az egész kelet-európai művészetben is. Alkotói gyakorlatában rendkívül fontos a test kifejezőereje. Fonetikus költészetével és radikális nyelvészeti kutatásaival rendkívüli magasságokat ért el vizuális kifejezések, mozdulatok, gesztusok révén. Munkája során kollázsokkal, fotózással, videókkal, performance-okkal és történésekkel foglalkozik a természetben és városi környezetben – mondta a díjátadó ünnepségen Vesna Latinović, a zsűri elnöke, aki kiemelte, hogy a művésznő Élhetek-e az arcodon című, nemrég megjelent könyvét, a budapesti Művészet határok nélkül című kiállításon való részvételét, valamint a müncheni Ooooooooo-pus című nagyszabású tárlatát díjazták.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Ladik Katalin konceptuális alkotásait számos galériában és múzeumban, például a New York-i Modern Művészeti Múzeumban, a londoni Tate Galériában és a budapesti Ludwig Múzeumban is kiállították. Kiállítóként olyan eseményeken is részt vett, mint az amszterdami Nemzetközi Hangköltészeti Fesztivál, vagy a párizsi Pompidou Központ. Kiállított továbbá New Yorkban és Baltimore-ban is. Számos fontos hazai és nemzetközi díjat és elismerést érdemelt már ki.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– A Sava Šumanović-díj jelentős nemcsak számomra, hanem a környezetemnek is. Nagy megtiszteltetés, hogy azok, akik felterjesztettek a díjra, méltó személynek tartottak rá. Meghatódtam, hogy én ezt kiérdemeltem, és nagyon örülök neki – mondta Ladik Katalin.

A művésznő Újvidéken, soknemzetiségű, többnyelvű és multikulturális környezetben nőtt fel, kreatív képzeletét az irodalomban, a képzőművészetben és a hangköltészetben a különféle kulturális és népi hagyományok ösztönözték.

– A kezdetektől fogva úgy éreztem, hogy akkor vagyok hiteles, ha a környezetemből, ebből a multikulturális és multietnikus környezetből táplálkozom, és ezt nem rejtem véka alá. Minden művészeti ágazatban, amelyben tevékenykedem, felmutatom ezt a kulturális környezetet. Magamban hordozom a többnyelvűséget, a több nyelvű és alapú kultúrát, és csak akkor lehetek hiteles, ha mindez jelen van a verseimben, a képzőművészetemben és a performance-aimban. Az idő bebizonyította, hogy igazam volt, és úgy látni, hogy beért a tevékenységem gyümölcse – emelte ki a művésznő.

Nyitókép: Fotó: Dávid Csilla