2024. május 9., csütörtök

A Wu Tang Clan érkezik az EXIT-re

A Wu-Tang Clan egy új név, amely örömet szerez azoknak az embereknek, akik az idén nyáron ellátogatnak az újvidéki EXIT-re. Tekintettel arra, hogy az idén ünnepli a hiphop mint műfaj az 50. születésnapját, a látogatók fergetes bulra számíthatnak majd a Péterváradi erődben.
A fesztivál új nagy headlinereként olyan együttes érkezik, amely alapjaiban változtatta meg a hiphopot, már a debütáló Enter the Wu-Tang (36 Chambers) című kiadványával, amelyet a valaha volt egyik legbefolyásosabb albumnak tartanak. Mellettük fellép még Ice Nigrutin & Smoke Mardeljano, a Prti Bee Gee, a Bolesna Braća, Mimi Mercedez, Tam, Macha Ravel, Fox & Surreal, Hiljson Mandela, Z++, 30zona, Crni Cerak & Lacku, Grše, Micka Lif, Bore Balboa és még sokan mások.
Az EXIT fesztivál alapítója és igazgatója, Dušan Kovačević szerint a székvárosi fesztivál lesz az egyik fő helyszíne a hiphop 50 éves nagy jubileumának.
Július 6-a és 9-e között a híres svéd producer, Alesso, a világ vezető elektronikai duója, Dimitri Vegas & Like Mike, a drum'n'bass, a Chase & Status, az energikus duó, Sofi Tukker, a house zene egyik leghíresebb művésze, Claptone, a globális slágergyáros, Burak Yeter és a feltörekvő DJ Charlie Tee lép fel.
Amikor DJ Kool Hertz 1973 augusztusában egy bulit szervezett, és először két lemezjátszó és egy keverő segítségével keverte a ritmust, nem is sejtette, hogy egy olyan kultúrát fektet le, amelynek képe, hangzása és hatása teljesen uralni fogja a bolygót. Fél évszázaddal később erre az eseményre úgy emlékeznek, mint az első hiphop bulira, és pontosan 50 évvel később az akkor keletkezett domináns hangzás beköltözik a Péterváradra is.
Az első albumától a mai napig a Wu-Tangot a hiphop etalonjaként és zenei karrier mintájaként tartották számon, az első texasi fellépéseitől kezdve a világ legnagyobb stadionjait töltötte meg.
Nyolc albumot adtak ki, ezek több mint 40 millió példányban keltek el, és így olyan életművet hoztak létre, amely újradefiniálta a hiphopot műfajként, miközben rendkívüli hatást gyakorolt olyan legendákra, mint Jay Z, Nas, Snoop Dogg, The Notorious B.I.G., Alicia Keys., Kanye West, Kendrick Lamar, A$AP Rocky és Rick Ross.
A Legendás Wu-Tang mellett Újvidéken lép majd fel Phat Phillie, a Bolesna Braća, Ice Nigrutin & Smoke Mardeljano, Njezz és Bege Funk. A női előadók közül pedig Mimi Mercedez, Tam, Micka Lifa és Macha Ravel.

Nyitókép: Exitfest