2024. május 9., csütörtök

Minden út Óbecsére vezet!

Pénteken megkezdődött az 56. KMV

Pénteken délután ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg a múlt hétvégére tervezett, de a háromnapos országos gyász miatt erre a hétvégére halasztott Középiskolások Művészeti Vetélkedője, a középiskolások népszerű KMV-je. Az egybegyűlteket Oláh Tamás, a szervezőbizottság tagja üdvözölte, aki felszólalásban arra tért ki, hogy a KMV-n meghallják és megtalálják egymást a fiatalok, emberi közösség épül, amit a hétköznapokban tovább tudnak vinni. Ezenfelül köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amely kiemelt rendezvényként tekint a vetélkedőre, illetve a támogatóknak, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárságnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és az óbecsei önkormányzatnak is.

Oláh Tamás (Fotó: Ricz Róbert)

Oláh Tamás (Fotó: Ricz Róbert)

A rendezvényt Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke nyitotta meg, aki maga is egykoron KMV-s volt.

– Prózamondással léptem fel utoljára a KMV-n, ezen a színpadon, valamikor 2006-ban. Akkor voltam érettségiző, különdíjas lettem, és akkor lehettem utoljára versenyző. Gimnazista koromban voltam versenyző, szervező, diák-zsűri, műsorvezető, és bevallom, nagyon szerettem volna legalább egyszer megnyitni a KMV-t. Most ez is összejött! Mindezt azért meséltem el, hogy lássátok, a KMV nem ma kezdődött, és számomra sem most vált fontossá. És azért is meséltem el, hogy lássátok: jelen pillanatban a világ legjobb helyén vagytok, azzal is, hogy a KMV-n vagytok és azzal is, hogy Óbecsén vagytok. Az elkövetkező három napban versenyezni fogtok, megmérettetni, de ugyanakkor barátságok és szerelmek is kötődnek majd, de találkoztok rég nem látott barátokkal is. Kaptok majd szakmai véleményeket és díjakat is. De a legfontosabb mégis a tapasztalat, a légkör, amiben lesztek. Egymás között lesztek, egymás között leszünk. Mert egy KMV-s az mindig KMV-s, a KMV pedig egy nagy család-mondta köszöntőjében Kiss Igor.

Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke nyitotta meg a rendezvényt (Fotó: Ricz Róbert)

Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke nyitotta meg a rendezvényt (Fotó: Ricz Róbert)

A megnyitó után a beszédművészeti vetélkedő versenyzői foglalták el a Városi Színház színpadát, akiket három színművész, Nagyabonyi Emese, Elor Emina és Ozsvár Róbert hallgatott meg és rangsorolt. Az idén csupán egyetlen prózamondó jutott a döntőbe, Curnovics Kitti, akit a zsűri a harmadik helyre rangsorolt. A tíz benevezett versmondó közül első helyen Lengyel Emma és Papp Albert osztozik, a második helyezett Oláh Réka. Ebben a kategóriában különdíjat érdemelt ki Gál Flóra és Mihók Emese. A drámai monológok kategóriájában hét résztvevőt értékelt a zsűri, Arnold Zsófia végzett az első helyen, a második helyet pedig Nagy Evelin és Szalma Antónia osztja, míg Oláh Réka különdíjban részesült. Két népmesét hallgathatott meg a zsűri, Bíró Fannit és Lukács Szabolcsot egyaránt második helyre rangsorolta. 

A verseny végén három versenyző megzenésített versekkel mutatkozott be, amikor is a zsűri kiegészült Csasznyi Imrével, a Folkbeat együttes frontemberével.

Este fél nyolckor az idei KSZFV legjobb előadását, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadását láthatták az érdeklődők a Városi Színház színpadán, akik Németh Ákos Babett hazudik című művét vitték színre, Verebes Judit rendezésében. Majd 20.45-től a színházklubban a Slam poetry vetélkedőre került sor, ahol az előzetes nevezések szerint tizenegy versenyző mérettette meg magát. Őket a Fekete Mária, Kőrösi Violetta és Garai Bálint összetételű zsűri rangsorolta, míg 22 órától a Folkbeat duó szórakoztatta az érdeklődőket a színházklubban.

A beszédművészeti vetélkedő zsűrije: Elor Emina, Ozsvár Róbert és Nagyabonyi Emese (Fotó: Ricz Róbert)

A beszédművészeti vetélkedő zsűrije: Elor Emina, Ozsvár Róbert és Nagyabonyi Emese (Fotó: Ricz Róbert)

Szombaton reggel 9 órakor kezdődik az irodalmi vetélkedő, ahol előbb a vers-, majd a novellaírók olvassák fel munkáikat. A szombati műsor az ebédszünet után, 14 órakor folytatódik majd, publicisztikával, értekező prózával, humoreszkkel. A tollforgatókat Kocsis Lenke, az újvidéki Magyar Tanszék tanársegédje, Hernyák Zsóka író és Szerda Zsófia újságíró, fotós zsűrizi.

– Szombaton 16.30-tól irodalmi műhelyt szervezünk az érdeklődők részére, majd 18 órára tervezzük az eredményhirdetést. Az idén is megtartjuk a kerekasztal-beszélgetést az idei vetélkedőről, amire 19 órakor kerül sor. 20.30-tól a Debeli Zmaj klubban, a Zöldfás utca 23-ban, kezdődik a KMV-buli, ahol Óvári Dániel akusztikus koncertjére kerül sor. Minden érdeklődőt, de főleg középiskolást szeretettel várunk – mondta Virág Kiss Anita, a szervezőbizottság egyik tagja, aki azt is hozzátette, hogy vasárnap 10 órakor kezdődik a gálaműsor és a díjkiosztó.