2024. május 13., hétfő

Bordás Győző az idei Herceg János-díjas

A Lovas Ildikó író, kritikus, szerkesztő, műfordító, a dr. Silling István nyelvész, író, néprajzkutató, a Fekete J. József író, irodalomkritikus, az L. Móger Tímea költő, a zsűri elnöke alkotta bírálóbizottság április 17-én meghozott, egybehangzó döntése alapján a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a 2023. évre szóló Herceg János Irodalmi Díjat eddigi életművének jelentősége elismeréséül Bordás Győző prózaírónak, kritikusnak, szerkesztőnek adományozza.

Dr. Silling István az indoklásban, a díjazottat köszöntve és ,,könyvembernek” nevezve,  egyebek mellett így fogalmaz:

,,A 75 éves Bordás Győző, a vajdasági magyar folyóirat- és könyvkiadásban Herceg János méltó utódja, az elkötelezett újságíró, szerkesztő és a szülőföldjéhez szépíróként ragaszkodó literátor érdemelte ki idén a Herceg János Irodalmi Díjat.

Bordás Győző magyartanári képzettségét iskolában sohasem kamatoztatta. Ő a kezdeti televíziós újságírás után mintha élethossziglani szerződést kötött volna az újvidéki Forum kiadóházzal, ahol megannyi feladat várt rá: szerkesztett magyar nyelvű lapot, folyóiratot, könyveket, istápolta a honi képzőművészetet bemutató sorozatunkat, regényeiben a közép-bácskai kisváros, Verbász embereinek hagyományait, dolgos hétköznapjait örökítette meg. Annak a régiónak, amelyben Bordás Győző született (...) A Forum Könyvesházban betöltött kisebb, majd egyre nagyobb és felelősségteljesebb funkciói nem sok időt hagytak számára a regényírásra. A Fűzfasíp, a Csukódó zsilipek és A katonaszökevény trilógia után és közben születtek esszéi, rövidebb prózai írásai, amelyek az Üvegház című gyűjteményes kötetében jelentek meg. Így vált ő is, akár Herceg János, a most elnyert díjának névadója egy nemzetiségi kultúra napszámosává, újságírójává, írójává, szerkesztőjévé, könyvkiadójává…”

A rangos díj ünnepélyes átadása az ősszel megrendezésre kerülő Dunatáji Herceg János Nap keretében történik majd.