2024. május 9., csütörtök

Mézeskalácsok és gyertyák

A régi mesterségek újjáélesztése jegyében nyílt kiállítás a szabadkai Népkör MMK-ban

Tojáshéj, dióhéj, kávés, csavart, tekert, forgácsos, mártott, úszó, saját anyagával díszített, kétszínű, színes adventi, kegyeleti, esküvői, műlépből készült… felsorolni sem lehet, hogy milyen sokféle gyertya létezik. Továbbá: terülőmázzal készített mézeskalácsok, mézesbáb, mézeskalács dobozok, tükrös mézeskalácsok, és így tovább. A felsoroltakból mind láthatunk példát a szabadkai Népkör MMK-ban, a kedd este megnyílt tárlaton, amely díszes mézeskalácsokat és tetszetős gyertyákat sorakoztat fel.

Ahogyan azt a kiállításmegnyitón Rumenyákovity Szilvia művelődésszervezőtől megtudhattuk, az alkotások szakkörökön jöttek létre:

– Ez nem egy szakkör, hanem A SZAKKÖR! Ez annak a tudásmegosztó online felületnek a neve és mottója, melyet a Nemzetközi Művelődési Intézet hozott létre, Magyarország Kormánya támogatásával, és melynek célja a helyi identitás építése, a régi mesterségek újjáélesztése, és a magyar közösség megmaradása. Tavaly ősszel több mint ötezer szakkör indult az egész Kárpát-medence területén. A szakköröket az intézmények maguk választhatták ki, így történt ez nálunk, a Népkörben is. Négy szakkört indítottunk, ezek a gyertyaöntés, mézeskalács készítés, hímzés és bútorfestés. A Nemzeti Művelődési Intézet minden szakkör számára biztosított öt főre alapanyagot, melyek elengedhetetlenek voltak a szakkörök működéséhez. A szakkör menetéhez az intézet által létrehozott tudásmegosztó portál járult hozzá, ahol szakkörönként húsz videó, azokban szereplő, nagy tudással és tapasztalattal rendelkező mesterek, oktatók segítették a szakkör résztvevőinek az alkotómunkáját – hallottuk Rumenyákovity Szilviától.

Az úszógyertyák kiállításánál gyerekek is segítettek (Fotó: Lukács Melinda)

Az úszógyertyák kiállításánál gyerekek is segítettek (Fotó: Lukács Melinda)

Május 19-én a hímzőszakkör kiállításával bővül a tárlat, 31-én a bútorfestőkével, szeptembertől pedig új szakkörök nyitását tervezi a Népkör MMK.