2024. május 13., hétfő

Ma kezdődik az Eurovíziós Dalfesztivál

A zenei esemény döntőjét szombaton tartják meg

Tavaly ugyan Ukrajna győzelmével ért véget az Eurovíziós Dalfesztivál, a háborús állapotok miatt azonban ott nyilvánvalóan nem szervezhették meg az ideit. Mivel a második helyezett Anglia lett, így ők lehetnek a zenés esemény házigazdái. Az Egyesült Királyságban egyébként is több ízben tartottak Eurovíziós Dalfesztivált olyan esetekben, amikor a győztes országnak erre nem volt lehetősége.

Némi huzavona után a helyszín végül is Liverpool lett. Ide várták a rendezvény résztvevőit szerte Európából, pontosabban azokból az országokból, amelyek az EBU, illetve az Európai Műsorsugárzók Unió tagjai.

Az elmúlt időszakban a versenyzők a próbákkal, interjúkkal voltak elfoglalva, végre pedig elérkezett a várva várt nap is. Az Eurovíziós Dalfesztivál ma kezdődik el, este tartják meg az első elődöntőt, csütörtökön a másodikat, szombaton pedig a döntőt.

A tegnapi nap folyamán az RTV közleményt adott ki, miszerint kizárólag az EBU-val kötött szerződésben leírtak betartása miatt fogják sugározni a műsort, és habár az országos gyásznapok leteltek, Szerbia továbbra is gyászban van, az Angliában tartózkodó delegáció pedig együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és mindenkivel, aki gyászol. Az első és a második elődöntőt, kedden és csütörtökön 21 órától az RTS 3 csatornán lehet majd kísérni.

Szerbiát idén Luke Black képviseli a Samo mi se spava című dallal. Az RTV közleményében azt is kiemelte, hogy az énekes a fellépését a belgrádi és a mladenovaci lövöldözések áldozatainak fogja szentelni. Luke Blackkel több interjú is készült mostanában, és ezekben el is mondta, mennyire megrázták ezek az esetek. Luke Black az első elődöntőben lép fel, tizenöt versenyzőből a harmadikként. Horvátországot idén a Let 3 képviseli a Mama ŠČ! című dallal, az ő produkciójukat is ezen a napon láthatjuk. A második elődöntő csütörtökön lesz megtartva, ekkor tizenhat ország versenyez, köztük Szlovénia a Joker Out zenekar Carpe Diem című dalával.

Mindkét elődöntőből tíz ország juthat tovább a döntőbe, azok az előadók, akik a legtöbb pontszámokat kapják. A döntőben a húszas mezőnyhöz csatlakozik az ún. Big Five, illetve öt nagy. Az alapítóországokról van szó, az Egyesült Királyságról, Németországról, Spanyolországról, Franciaországról és Olaszországról, amely képviselőinek privilégiuma, hogy egyenes ágon jussanak be a döntőbe. Ez az előny megilleti meg a korábbi év győztesét is, ez esetben Ukrajnát, amelyet így szintén a döntőben láthatunk.

Az elmúlt időszakban rengeteg előrejelzéssel lehetett találkozni. Egy általános vélemény, hogy a legesélyesebbeket túlnyomórészt az első elődöntőben láthatjuk, több országnak így csökken a továbbjutási lehetősége. A nagy esélyesek között most főleg az északi országokat találhatjuk, Finnországot, azaz Käärijät a Cha Cha Cha című dallal, valamint a Svédországot képviselő Loreent, akit a dalfesztivál kísérői jól ismernek, hiszen 2012-ben már megnyerte az Eurovíziót. Akkor az Euphoria című dalával ért el nagy sikert, most pedig a Tattoo című dalát mutatja be. Természetesen idén is találhatók dalok, produkciók, amelyek megosztják nézőket, ezek közé tartozik Horvátország, Moldova, Lengyelország és Románia is.

Nyitókép: Shutterstock