2024. március 4., hétfő

Magas szintről jött a beismerés: Ukrajna elveszítheti a háborút

A Kijevnek nyújtott amerikai segítségnyújtás késlekedése azzal a kockázattal jár, hogy Ukrajna elveszíti az Oroszországgal vívott háborút – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke aggodalmát fejezte ki az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek esetleges késedelme miatt, amelyről jelenleg az amerikai kongresszusban folyik vita. Figyelmeztetett, hogy a halasztás „nagy kockázatot" jelenthet Ukrajna számára.

Jermak szavai kapcsán érdemes kiemelni, hogy egyre nagyobb a bizonytalanság az Egyesült Államok és az Európai Unió kulcsfontosságú segélycsomagjainak jövője kapcsán. Szerinte a késlekedés veszélyeztetheti Ukrajna erőfeszítéseit a területeinek felszabadítására, és növelheti a háború elvesztésének kockázatát.

Hétfőn a Fehér Ház tisztviselői aggodalmuknak adtak hangot, hogy egyre kevesebb idő és forrás áll rendelkezésre Ukrajna támogatására az Oroszország elleni harcban. A múlt hónapban Joe Biden elnök közel 106 milliárd dollárt kért a kongresszustól az Ukrajnával, Izraellel és az amerikai határbiztonsággal kapcsolatos tervek finanszírozására. Ezt a csomagot azonban a képviselőházban csekély többséggel rendelkező republikánusok elutasították.

Az amerikai tisztviselők a kudarc ellenére továbbra is bíznak abban, hogy sikerül jóváhagyni egy jelentős segélycsomagot. Jermak szerint a közvetlen költségvetési támogatás esetleges elvesztése nagy problémát jelent, és hangsúlyozta, hogy e támogatás nélkül az ukránok számára kihívást jelentene a jelenlegi pozícióik fenntartása és a túlélés. Jermak – heteken belüli második – washingtoni látogatása során hangsúlyozta, hogy a támogatásról való mielőbbi szavazás országa számára kritikus fontosságú.

Nyitókép: Beta/AP